Amanos Dağları’ndan yeni bir bitki türü “Arsuz Lalesi”
Ege ve Aksaray Üniversitesi akademisyenlerinden yeni bir bitki türü keşfi
Amanos Dağları’ndan yeni bir bitki türü “Arsuz Lalesi”
Ege Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla Hatay’ın Arsuz bölgesi civarında, Amanos Dağları’da yeni bir “ters lale” türü keşfedildi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım ve Aksaray Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehtap Tekşen yaptıkları ortak çalışma ile Hatay’ın İskenderun ilçesi Arsuz bölgesi civarında, Amanos Dağları’da keşfettikleri yeni bir ters lale türünü bilim dünyasına tanıttılar.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Yıldırım ve Doç. Dr. Tekşen’i tebrik ederek başarılar diledi. Rektör Budak, bilim dünyasına sayısız bitki türünü kazandıran Doç. Dr. Yıldırım’ın Ege Üniversitesinin adını her zaman onurlandırdığını ifade etti.
Doç. Dr. Yıldırım ve Doç Dr. Tekşen’in bilim dünyasında kazandırdığı “Arsuz lalesi”ne bilimsel olarak “Fritillaria arsusiana Yıldırım&Tekşen” adı verildi. Bitkinin keşif sürecinden bahseden Doç. Dr. Yıldırım, “2008 yılında Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz bir TÜBİTAK projesi esnasında tespit ettiğim bu ters lale popülasyonu üzerine uzun yıllar çalışmalar gerçekleştirdik. Daha sonra Türkiye’de ters lale alanında doktora çalışması gerçekleştiren ve konunun uzmanı olan Doç. Dr. Mehtap Tekşen hocamızla irtibata geçerek beraberce bitki üzerinde çalışmalar yaptık. Sonuç olarak ortak bir kararla yeni tür olduğu sonucuna varıp makalesini yazarak bilim dünyasına tanıttık” dedi.
“Yerel yönetim ve halk bitkiye sahip çıkmalı”
Doç. Dr. Yıldırım, “Arsuz lalesi, Amanos Dağları’nda 1500 metre rakımlarda yayılış gösteriyor. Alanda yol çalışmaları ve hayvan otlatmalarına rastlandığından yeni türün habitatı tahrip olmaktadır. Bu nedenle bölgede öncelikli olarak yerel yönetim ve halk bitkiye sahip çıkarak koruma çalışmalarını başlatmalı. Ters lale grubu dünya genelinde 150 kadar türle temsil edilmektedir. Ülkemizde son keşifle beraber tür sayısı 46’ya çıktı ve bu türlerden 20 tanesi sadece ülkemizde bulunan endemik türlerdir. Bu bağlamda ülkemiz, ters lale cinsinin önemli bir orjin merkezidir” diye konuştu.