Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Prof. Dr. Budak, “Sempozyum, sinema ve tasarım alanının gelişimine önemli katkı sunacak”

“Uluslararası Tasarım ve Sinema Sempozyumu” kapsamında 16 oturumda 52 bildiri sunuldu

 Prof. Dr. Budak, “Sempozyum, sinema ve tasarım alanının gelişimine önemli katkı sunacak”

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) tarafından “Uluslararası Tasarım ve Sinema Sempozyumu” gerçekleştirildi. Online olarak yapılan sempozyumun açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ GSTMF Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş  Parsa, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasında sinema ve tasarımın birçok ortak noktası olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Bir sinema filminin izleyiciye yansıtmak istediği duyguların, kurgunun, dönem özelliklerinin izleyiciye daha etkili bir biçimde geçmesi, tasarım sanatının katkıları sayesinde mümkün olabiliyor. Bu katkılar; kostüm ve makyajdan film seti tasarımına, aydınlatmadan ses tasarımına, filmin adından jenerik tasarımına dek daha pek çok alanı kapsıyor. Bu ortak noktalar ve güçlü bağlar nedeniyle de sinema ve tasarım ilişkileri, son zamanlarda bilim ve sanat camiasının en çok üzerinde durduğu araştırma konularından birini oluşturuyor” dedi.

Sempozyumun sinema ve tasarım alanının gelişimine katkı sunacağını belirten Rektör Budak, “Sempozyum kapsamında sunulacak bildirilerin, bu iki sanat alanının ortak paydalarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Üniversite olarak, bu tür farklı bilim ve sanat alanlarının birlikteliğini ele alan çalışmaları son derece önemli buluyoruz. Bilimin farklı dalları ve üretilen değerler arasındaki etkileşimin giderek arttığı çağımızda, bilimsel ve sanatsal ilerlemenin anahtarı da kapsayıcı yaklaşımda gizlidir. Bu düşüncelerle, uluslararası bilimsel bir tartışma platformu oluşturmak hedefiyle yoğun bir gayret göstererek sempozyumu düzenleyen Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültemizi yürekten kutluyorum. Ayrıca bildirileri ve paylaşımlarıyla sempozyumu zenginleştiren tüm katılımcıları tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Sinema, dijital dünyanın olanaklarıyla büyük gelişme gösteriyor”

Sempozyumun açılışında konuşan GSTMF Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, “Etkinliğimiz, 2012 yılında kurulan Fakültemizin ilk uluslararası sempozyumu olma niteliğini taşımaktadır. Sinema, tasarımın kendine özgü prensipleriyle varlığını her geçen gün daha da güçlendirmekte ve dijital dünyanın olanaklarıyla büyük gelişme göstermektedir. Bu bağlamda, tasarım ve sinema ilişkisinin akademik çalışmalarda sıklıkla işlendiği görülmektedir. Bizler de 16 farklı oturumda sunulan 52 farklı bildiri ile sinema ve tasarım alanları ekseninde oluşan bu çağdaş araştırmaların sanat ve tasarım iş birliğine katkıda bulunmasını ve bu işbirliğinin verimliliğinin artmasını umuyoruz. Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a ve sempozyumda büyük emek harcayan Fakültemiz akademik personeline teşekkür ediyorum” dedi.

“EÜ’nün uluslararasılaşma hedefine katkı verecek”

Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Metin Çolak ise  “Sempozyumda dünyanın farklı yerlerinden birbirinden seçkin bilim insanlarının çalışmalarına yer verdik. Sempozyumu düzenlerken Rektör Hocamız Prof. Dr. Necdet Budak’ın Ege Üniversitesini etkin uluslararası bir üniversiteye dönüştürme hedefini ve dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biri yapma vizyonunu şiar edinmiştim. Sempozyum hazırlık aşamalarından icra sürecine kadar hep buna uygun hareket ettim, çok çalıştım. Hakem değerlendirme süreçlerinden bilim kurulunun oluşturulmasına, ‘keynote’ konuşmacıların seçimine, konu başlıklarına, programın akışına kadar bu durum gözlemlenebilir. 2 yılda bir yapmayı planladığım sempozyumumuzun Rektör Hocamızın bu hedef ve vizyonuna katkı yapacağına yürekten inanıyorum. Entelektüel bilginin önce yerel sonra evrensel olduğunu düşünüyorum. Sempozyumun Ege Üniversitesine, milletimize ve bilim camiasına hayırlı olmasını dilerim” dedi

Uluslararası katılımcıların sunumlarına yoğun ilgi gördü

California Üniversitesi Film, Televizyon ve Dijital Medya Başkanı Prof. Dr. Steve Anderson’un “Every Image A Database: The Act of Seeing with Mechanical Eyes” başlıklı konuşması katılımcılardan büyük ilgi gördü. Prof. Dr. Anderson, makine öğrenimi teknolojileri ve görüntü sentezi arasındaki bağlantıları irdelediği konuşmasında, medya içeriğindeki uygulamalarda veri analitiğinin yeri ve önemini tartıştı.

Londra Üniversitesi Film ve Medya Çalışmaları akademik personeli Prof. Dr. Ian Christi ise “At Home with Cinema? Speculating About the Future of Film” başlıklı sunumunda tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle beraber evde film tüketiminde büyük bir artış olduğuna dikkat çekti. Sinemanın toplumdaki yerinde önemli bir değişime işaret eden Christi, film festivallerinin uzun süredir sahip oldukları formlara nasıl geri dönecekleri ya da kitlesel izleyicinin sinemaya tekrardan gidip gitmeyeceklerine dair öngörülerini katılımcılarla paylaştı.

52 farklı bildiri, 16 farklı oturum 

Uluslararası konuşmacıların ardından sempozyumun ilk gününde “Kent, Mimari ve Sinema, Zaman, Mekân Yapılandırmaları ve Tasarım Seçenekleri, Tasarım, Sinemasal Zaman ve Mekân, Sinemasal İmgelem” temalarıyla 6 farklı oturumda 19 sunum gerçekleştirildi.  Sempozyumun ikinci gününde ise “Sinema Prodüksiyonu Tasarımı, Grafik Tasarım, Renk ve Sinema, Animasyon Sinema ve Video Oyun Tasarımı, Açılış ve Kapanış Jenerikleri Tasarımı, Film Afiş Tasarımı, Anlamlandırma Süreci ve Sinema, Konsept Tasarım, Senaryo ve Sinema, Mizansen, Uyarlamalar ve Türkiye, Sinematik Zaman ve Mekân ve Kostüm Makyaj Tasarımı, Aydınlatma Tasarımı, Estetik ve Sinematografi, Tasarımın Politikası” temalarıyla 10 farklı oturumda 33 sunum yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir