EÜ “Küresel Salgın Bağlamında Güvenli Kampüs Belgesi” aldı
TSE, Ege Üniversitesinin sağlıklı ve güvenli kampüsünü tescilledi
Ege Üniversitesi, hayata geçirdiği uygulama ve tedbirler sonucunda salgın riskini en aza indirerek “Güvenli Kampüs” unvanını aldı. Ege Üniversitesi salgının ilk gününden itibaren aldığı önlemler, yaptığı düzenlemeler çerçevesinde Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Belgelendirme Programı’nı başarıyla tamamladı. Ege, yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, programın şartlarını yerine getirerek, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından verilen “Küresel Salgın Bağlamında Güvenli Kampüs Belgesi”ni almaya hak kazandı.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde yürütülen Ege Üniversitesinin 2023 vizyonu kapsamında; eğitim öğretim, araştırma geliştirme, topluma katkı, kalite güvence ve yönetim sistemi alanlarında öğrenci odaklı, uluslararası tanınır bir araştırma üniversitesi olma hedefiyle gerçekleştirilen çalışmalar, salgın riskinin en aza indirmesini sağlayarak üniversitenin güvenli kampüs unvanını pekiştirdi.
“Sağlıklı ve güvenli kampüs ortamı sağladık”
Ege Üniversitesi olarak küresel salgın bağlamında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirdiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “YÖK’ün yüz yüze eğitime geçilmesi planı kapsamında üniversite olarak risk analizlerini yaparak Covid-19 Acil Eylem Planımızı oluşturduk. Çalışmalarımızı güncelleyerek tüm birimlerimizde ve ortak kullanım alanlarımızda bilgilendirici ve uyarıcı görseller hazırladık. Personel ve öğrencilerimize yönelik eğitimler düzenledik. Covid-19 web sayfamızı güncelleyerek son yapılan bilimsel çalışmaları, talimatları, ilgili dokümanları ekledik. Kampüsümüzde son dönemde ‘huzurlu üniversite, kaliteli eğitim, aydınlık gelecek’ mottosu ile önemli projeleri hayata geçirdik. Öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızın sağlıklı ve güvenli ortamlarda faaliyetlerini sürdürmeleri hep önceliğimiz oldu. Eğitim-öğretim ve idari süreçlerimizin aksamadan yürütülmesi, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın sağlıklarının korunması noktasında eylem planlarımızı hazırlayarak vakit kaybetmeden uygulamaya koyduk. Önleyici güvenlik tedbirlerinin artırılmasına yönelik altyapı çalışmalarımızı sürdürdük ve ödün vermeden bu anlayışımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu kapsamda mevcut fiziki ve dijital önlemlerimizi gözden geçirirken yeni donanımları da uygulamaya sokuyoruz. HES Kodu uygulaması EgeSSO’ya ekleyerek Sağlık Bakanlığı sistemine entegre ettik. Paydaşlarımızın sağlığını korumak üzere tüm önlemleri aldığımızı rahatlıkla ifade edebilirim. TSE tarafından yapılan incelemelerde kampüsümüzün sağlıklı ve temiz ortamlara sahip olduğu, içinde bulunduğumuz salgında hijyen koşullarını sağladığı, enfeksiyon kontrol önlemlerini uyguladığı belgelendirildi. Hepimizin bildiği gibi salgın, dinamik bir seyir gösteriyor. Ortaya çıkacak yeni durumlar karşısında yeni stratejilerimizi belirlerken süreci de yakinen takip ediyoruz” diye konuştu.
“Salgın komisyonumuz titizlikle çalıştı”
Ege Üniversitesinin YÖKAK tarafından uygulanan Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında 5 yıl süre ile tam Kurumsal Akreditasyon almaya hak kazanarak, Türkiye’de tam akreditasyon alan ilk üniversite olmasının ardından Araştırma Üniversitesi etiketi aldığını ifade eden Rektör Budak, “Üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz Koronavirüs (COVID-19) Salgını Koordinasyon Komisyonu (EGE-KOVKOM), salgının ortaya çıktığı ilk günden itibaren akademik, idari kadro ve öğrencilerle kapsamlı ve titiz bir çalışma yürüttü. EGE-KOVKOM bu dönemde salgın ile mücadeleye yönelik korunma ve kontrol önlemlerinin etkin ve dinamik şekilde yürütülmesi, güvenli eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerine ilişkin planlamalar ve enfeksiyon sürecinin takibine yönelik gelişmeler hakkında tüm paydaşlarımızı düzenli olarak bilgilendirdi. Küresel Salgın Bağlamında Yükseköğretim Kurumlarında Sağlıklı ve Temiz Ortamların Geliştirilmesi Kılavuzu’nda yer alan ‘Risk Analizi ve Değerlendirmesi’, ‘Acil Durum’, ‘Enfeksiyon Kontrol ve Önleme Eylem Planı’na uygun olarak; derslikler, laboratuvarlar, kütüphane, ofisler, toplantı-konferans salonları, yemekhaneler, hizmet araçları, kapalı spor salonu, açık spor tesisleri, halı saha, açık alanlar, mescitler, müze ve genel ortak kullanım alanları Covid-19 tedbirlerine uygun hale getirildi. YÖK’ün yeni dönemde yüz yüze eğitime başlanmasına yönelik olarak ‘Güvenli Kampüs Belgesi’ alınmasına ilişkin çalışmalarına başlayarak eğitim öğretimden sosyal aktivitelere, hijyen koşullarından tüm süreçlerin yönetimine kadar gerekli tedbirlerin alınmasını öncülük ederek başvurusunu yaptı. Bugün de yapılan değerlendirmeler sonucunda Küresel Salgın Bağlamında TSE COVID-19 Güvenli Kampüs Belgesi almaya hak kazandı. Üniversitemizin bu başarısının tescil edilmesi bizim için ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. Bu kazanımın elde edilmesinde emeği geçen tüm öğrencilerimize, personelimize ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.