Doç. Dr. Ateş Çobanoğlu “Tümüyle uzaktan eğitim, gelişimsel açıdan çocuklar için çok uygun bir sistem değil”
Egeli akademisyen salgın ile birlikte artan çocukların bilişim teknolojileri kullanımını değerlendirdi.
Doç. Dr. Ateş Çobanoğlu “Tümüyle uzaktan eğitim, gelişimsel açıdan çocuklar için çok uygun bir sistem değil”
Ömer Özsağlamlar – Ozan Dönertaş
Ege Üniversitesi (EÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Alev Ateş Çobanoğlu, çocukların özellikle pandemi döneminde daha fazla izole olduklarını ve bunun sonucunda hem sosyalleşmek, hem de eğitim amacıyla teknolojiyi daha aktif kullandıklarını ifade ederek, “Pandemi, son yıllarda çocuklarda internet kullanımının artmasının en büyük nedenidir. Teknoloji, her açıdan fazlasıyla hayatlarına girdi” diye konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması”na göre 2013 yılında 6 – 15 yaş arasındaki çocukların internet kullanımı yüzde 50.8 iken; 2021 yılına bu oranın yüzde 82.7’ye yükseldiği görülüyor. EÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Alev Ateş Çobanoğlu, açıklanan veriler doğrultusunda çocuklarda bilişim teknolojilerinin kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
COVID-19 pandemisinin ve gelişen teknolojik araçların çocuklar tarafından daha fazla kullanıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Ateş Çobanoğlu, TÜİK’in açıkladığı verilere göre çocukların internet kullanım amaçları arasında yüzde 86.2 ile birinci sırada olan ‘Çevrimiçi derse katılma’ oranının bu yaş grubu için çok da uygun olmadığını ifade etti. Doç. Dr. Ateş Çobanoğlu “Tümüyle uzaktan eğitim, gelişimsel açıdan çocuklar için çok uygun bir sistem değil. Daha çok öz düzenlemeli öğrenme becerileri olan lise öğrencilerine, lisans öğrencilerine ve yetişkinlere yönelik bir sistem. İlköğretim çağındaki çocuklar ise daha fazla sosyal etkileşime ihtiyaç duyduklarından, akranları ve öğretmenleri ile birlikte aynı sınıfta olduklarında özellikle uygulama gerektiren dersleri daha iyi öğrenirler. Dolayısıyla özellikle küçük çocuklarda mutlaka yüz yüze de ders işlenmesi gerekir. Bu da bize harmanlanmış öğrenmenin çeşitli açılardan doğru bir seçenek olduğunu gösteriyor diye düşünüyorum. Ayrıca, çocuklarımızın çevrimiçi derslerin ardından uzun süre bilgisayar başında kalmamalarına özen göstermeliyiz. İnternet kullanım amacı verilerinde yüzde 66.1 oranını bulan ‘Oyun oynama’, ekran sınırlaması ile kontrol altına alınmalıdır. Aileler, çocuklarıyla birebir oyun oynamalı, onları farklı etkinliklere, hobilere yönlendirmeli ve farklı sosyal etkinliklere katmalıdır. Çocukların teknoloji bağımlısı olmamalarına özen gösterilmelidir aksi takdirde çeşitli olumsuz sonuçlar doğabilmektedir” dedi.
Çocuklarda sosyal medya kullanımının da arttığını dile getiren Doç. Dr. Ateş Çobanoğlu, “Ergenlik çağındaki çocuklarda sosyal medyanın aşırı kullanımı, sosyal medya bağımlılığı nedeniyle de ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Çocukların zaman zaman depresif ve daha içine kapanık oldukları belirtilmektedir. Pandemi koşullarında, doğal olarak, çocuklar ve gençler nispeten izole oldukları için birbiriyle özellikle sosyal medya üzerinden iletişim ve paylaşım halinde oldular. Ancak, sosyal medya ve oyun da dahil olmak üzere, çocukların ekran karşısında geçirdikleri sürenin farkında olunması çok önemli, ebeveynlerin çocuklarının fiziksel, ruhsal ve gelişimsel açıdan iyilikleri için bu konuya dikkat etmeleri önerilmekte” diye konuştu.