Rektör Budak, “Gelişimimizi nitelikli, kalıcı ve sürdürülebilir kılmak istiyoruz”
Ege Üniversitesi dört ana kategorideki göstergelerde büyük bir yükseliş gösterdi
Rektör Budak, “Gelişimimizi nitelikli, kalıcı ve sürdürülebilir kılmak istiyoruz”
Türkiye’deki 193 üniversitenin 2021 yılı verileri doğrultusunda genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı, “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021″ Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlandı. Ege Üniversitesi, raporda dört ana kategorideki göstergelerde büyük bir yükseliş göstererek Türkiye’deki 193 üniversite arasında 23 göstergede ilk 5’te yer aldı. Ege, Eğitim-Öğretim ana kategorisindeki “Öğrencilerin yaptıkları sosyal sorumluluk projesi sayısı” ile “Teknokent ve TTO projelerine katılan öğrenci sayısı” alt kategorilerinde; Ar-Ge Proje ve Yayın ana kategorisindeki “Üniversite laboratuvarlarında Ar-ge İnovasyon, ürün geliştirme kapsamında sunulan hizmet sayısı” alt kategorisinde; Uluslararasılaşma ana kategorisindeki “Yurt dışındaki üniversiteler, kurum ve kuruluşlar ile ortak üretilen proje sayısı” alt kategorisinde; Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk ana kategorisindeki “Kariyer Merkezi çalışmaları kapsamında öğrencilere ve mezunlara yönelik gerçekleştirilen faaliyet sayısı” ile “Dezavantajlı gruplara yönelik sosyal entegrasyon ve kapsayıcılığına ilişkin yapılan faaliyetler” alt kategorilerinde birinci oldu.
2021 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunda, 193 üniversitenin “Eğitim ve Öğretim”, “Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın”, “Uluslararasılaşma” ile “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk” kategorilerindeki verileri analiz edilerek, dört ana kategori ve 45 alt gösterge doğrultusunda değerlendirildi.
“Veriler, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor”
Raporu değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “ Rapor, ülkemiz üniversitelerine ilişkin detaylı bir değerlendirme fırsatı yapmamıza olanak sunuyor. Bir yandan Türk Yükseköğrenim Sistemi içerisinde yer alan üniversitelerin güçlü yanlarını belirlerken diğer yandan da geliştirilmeye açık alanlarına yönelik yol gösterici oluyor. Ayrıca biz yöneticilere şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda kanıt temelli politika geliştirme konusunda referans sunuyor. Bu verileri üniversitemiz özelinde değerlendirdiğimizde öncelikle gururlu ve mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Dünyadaki gelişmeleri ve ülkemizin hedeflerini dikkate alarak belirlediğimiz yol haritamız ve misyonumuzun somut, sayısal verilere yansıdığını görüyoruz. Yaptığımız öncü ve örnek çalışmaların tamamında üniversitemizi; eğitim öğretim, araştırma geliştirme, toplumsal katkı alanlarında daha ileriye taşımayı, ülkemizin vizyonunu ve marka değerini yükseltmeyi hedefledik. Bu verilerin, doğru yolda olduğumuzu bir kez daha teyit ettiğini görüyoruz. Ege Üniversitesi Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunda dört ana kategorideki göstergelerde büyük bir yükseliş gösterdi. Türkiye’deki 193 üniversite arasında 23 göstergede ilk 5’te yer aldı. Üniversitemiz; Eğitim-Öğretim kategorisinde yer alan 14 göstergenin 5’inde; Ar-Ge Proje ve Yayın kategorisinde yer alan 22 göstergenin 9’unda, Uluslararasılaşma kategorisinde yer alan 9 göstergenin 2’sinde, Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk kategorisinde yer alan 11 göstergenin 7’sinde ilk 5 üniversite içinde yer aldı. Toplam 6 göstergede birinci, 5 göstergede ikinci, 3 göstergede üçüncü, 5 göstergede dördüncü, 4 göstergede ise beşinci sırada yer aldık. Bu önemli ve anlamlı başarıda emeği geçen mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“En iyiye ulaşana kadar durmayacağız”
Üniversitenin ileriye yönelik hedeflerinden bahseden Rektör Budak, “Vizyon sunumumuzda belirlediğimiz hedeflerimizden dijitalleşme konusunda çalışmalarımıza ara vermeden başladık. Yeni trend dijital teknolojileri yakından takip ederek ‘Dijital Ege’ olarak adlandırdığımız çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İnsan kaynağımızı ve cihaz altyapımızı etkin kullanmak için her türlü donanımı üniversitemize kazandırıyoruz. Akademik ve idari süreçler başta olmak üzere üniversitemizi her yönden dijital teknolojiyle tam uyumlu hale getiriyoruz. Yine vizyon sunumumuzda öncelik vereceğimiz diğer hedefimiz olan uluslararasılaşma konusunda da ikili iş birliklerinden öğrenci değişim sayılarına, yabancı öğretim elemanı istihdamından akademik sıralamalara kadar üniversitemizin marka değerini küresel düzeyde artırıyoruz. Çalışmalarımızı, projelerimizi daha nitelikli hale getirerek mükemmele, en iyiye ulaşana kadar durmayacağız. Dünyadaki değişimi ve dönüşümü yakinen takip edip hedefimizi sürekli büyüteceğiz. Araştırma üniversitesi statümüz başta olmak üzere başarılarımızı kalıcı ve sürdürülebilir kılmak için aralıksız çalışacağız. Ülkemizin saygın markası olan üniversitemizin dünyanın en iyilerinden birisi olması hedefimize emin adımlarla ilerleyeceğiz” dedi.