EÜ Psikoloji Bölümünden “Üniversiteye Uyumu Destekleme Programı”
Üniversitesi öğrencilerine yüz yüze eğitimde psikososyal destek
EÜ Psikoloji Bölümünden “Üniversiteye Uyumu Destekleme Programı”
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından “Üniversiteye Uyumu Destekleme Programı” geliştirildi. Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Duygu Eslek’in yaptığı program kapsamında üniversitesin farklı bölümlerinde eğitim gören birinci sınıf öğrencileri 10 hafta süresince birlikte etkileşimli faaliyette bulunacak, üniversiteye uyumlarını artırmaya yönelik beceriler kazanacak.
Çalışmanın detayları ile ilgili bilgi veren Araştırma Görevlisi Duygu Eslek, “Üniversiteye Uyumu Destekleme Programında üniversite birinci sınıf öğrencilerimize ulaşmak istiyoruz. Üniversiteye başlamak bazen ödüllendirici bir deneyim olabildiği gibi bazen de zorlayıcı bir deneyim olabilmektedir. Özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun dönemler evden eğitim gören öğrencilerin kampüse, yüz yüze derslere ve üniversite yaşamına uyum sağlaması daha da zorlaşabilmektedir. Biz de bu süreçte öğrencilerimizi desteklemek için danışmanım Doç. Dr. Türkan Yılmaz Irmak ile birlikte doktora tezim kapsamında üniversiteyi uyumu destekleyici bir müdahale programı geliştirdik” diye konuştu.
Farklı bölümlerden öğrencilerle birlikte yürütülecek
Öğrencilerin kendi güçlü yanlarını tanımaları, zorluklarla başa çıkma yollarını öğrenmeleri, güçlü ve sağlıklı iletişim kurmaları amacıyla bu programı hayata geçirdiklerini vurgulayan Araştırma Görevlisi Duygu Eslek, “Bu programda öğrenciler 10 hafta boyunca farklı bölümlerden akranları ile birlikte etkileşimli aktiviteler ile üniversiteye uyum ve bunun gibi zorlayıcı olabilecek yaşantılarla başa çıkmaya yönelik becerilerini geliştirecekler. Programa katılan öğrencilerin üniversiteye başlama deneyimlerinin daha olumlu hale gelmesini, kendi güçlü yanlarını keşfetmelerini, daha sağlıklı ilişkiler kurmalarını, stresle başa çıkabilmelerini, hedefe odaklanmanın ve zorluklarla başa çıkmanın etkili ve pozitif yollarını öğrenmelerini amaçlıyoruz. Program bir bütünün parçaları şeklinde hazırlandı. Tamamına katıldıklarında gördükleri fayda daha fazla olacaktır. Şunu belirtmekte fayda var ki, bu bir terapi grubu değildir. Gündelik hayatını devam ettiremeyecek düzeyde zorluk yaşayan kişilere psikolojik destek almalarını öneriyoruz. Ayrıca programa katılan öğrencilerimize onları motive etmek için hediye çekleri vereceğiz. Program uygulamaları öncesinde ve sonrasında anketler ile ölçümler alarak programın etkililiğini değerlendireceğiz. Ege Üniversitesinin tamamına yaygınlaştırmayı ve tüm öğrencilerimizin iyi oluşunu ve üniversiteye uyumunu desteklemeyi hedefliyoruz” dedi.