EÜ’de “TRANSLASYONEL TIPTA DOKU MÜHENDİSLİĞİ KONFERANSI”
Zehra Toy-Emirhan Alkan
Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü tarafından düzenlenen “Translasyonel Tıpta Doku Mühendisliğinin Yeri: in vitro Hastalık Modelleri” semineri çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Duygu Ateş’in yaptığı etkinlikte konuşmacı olarak Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aylin Şendemir yer aldı. In vitro/ in vivo deneyler, doku mühendisliği, hücre dışı matris etkileşimleri hakkında bilgilerin yer aldığı seminere alana ilgi duyan pek çok akademisyen ve öğrenci katıldı.
Translasyonel Tıpta Doku Mühendisliğinin Yeri ve in vitro hastalık modelleri üzerine detaylı bilgiler veren Doç. Dr. Aylin Şendemir “In vivo deneylerin pek çok çalışmada ve farklı terapötik yaklaşımlarda önemi büyük; ancak in vivo deneyler, bazı hastalık modellerinde insanlar ve hayvanlar arasında ciddi farklılıklar ortaya koydu. Dolayısıyla aslında bazı hastalıklarda iyi kurgulanmış in vivo deneyler bile gerçekten insanlardaki hastalığın durumunu taklit edemeyebiliyor. Ayrıca bu deneyler hız ve maliyet açısından kolay değil. Bizim gibi üniversitelerde sadece küçük hayvanlar ile deney yapılabiliyor, en fazla kemirgenlerle çalışılabiliyor; daha büyük hayvanlarla olanakların sınırlı olması nedeni ile deney yapamıyoruz. Bu sebeplerle doku mühendisliği yöntemleriyle üretilmiş iyi ve güvenilir in vitro deney modellerine büyük ihtiyaç var” dedi.
Konferansta üç boyutlu in vitro deneyler, doku mühendisliği, hücre dışı matris etkileşimleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Şendemir’in konuşmasına farklı bölümlerden birçok akademisyen ve öğrenci katıldı.