Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ebelik tarihindeki ilerlemeler masaya yatırıldı

EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesinden “Uluslararası Sempozyum”

 Ebelik tarihindeki ilerlemeler masaya yatırıldı

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Tebriz Üniversitesi ve Tahran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakülteleri iş birliğinde Uluslararası Sempozyum gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü,  Tahran Üniversitesi Hemşirelik ve Ebelik Fakültesi Ebelik Bölümü ve Tebriz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ortaklığında  “100 Yıllık İlerleme” teması ile çevrimiçi Uluslararası Sempozyum düzenlendi.

Açılış konuşmalarının Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asiye Akyol ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar’ın yaptığı sempozyumda, Ege, Tebriz, Tahran, Çukurova, İstanbul Medipol, Selçuk, Sivas Cumhuriyet Üniversitelerinden akademisyen ve öğrenciler ile Anadolu Ebeler Derneği, Ebelikte Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği ve Ebeler Derneği yöneticileri konuşmacı olarak yer aldı.

Uluslararası Ebeler Konfederasyonu’nun temasından yola çıkarak ebelik meslek tarihindeki ilerlemelerin ele alındığı sempozyumun birinci oturumunda, Tahran Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zahra Behboodi Moghadam “İran’da Ebelik Tarihi”; Ege Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ummahan Yücel “Türkiye’de Ebelik Eğitimi ve Birinci Basamak Ebelik Hizmetleri Tarihi” ve Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Melike Öztürk Çeliktekin “Doğumhane Tarihçesi” ile ilgili bilgi verdi.

Tebriz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sevil Hakimi sempozyumun ikinci oturumunda “Dünyada Ebeliğin 100 Yıllık Serüveni” başlıklı konuşmasını yaptı. Ebelik meslek dernekleri ile yoğun işbirliğinde düzenlenen üçüncü oturumda ise Anadolu Ebeler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Esra Çömezoğlu, Ebeler Derneği Başkanı Doç. Dr. Nazan Karahan ve Ebelikte Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Dönmez,  konuşmalarında mesleğin örgütsel ve bilimsel tarihini ele aldılar.

EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar, “Anne-çocuk ve üreme sağlığı hizmetleri, Küresel Stratejik Sağlık Hedefleri ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde önemli ve öncelikli hizmet alanlarıdır. COVID-19 pandemi ortamında bu önem ve öncelik daha da ön plana çıkmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün pek çok raporunda; Sağlık için İnsan Kaynakları Küresel Stratejisi: İşgücü 2030; Hemşirelik ve Ebeliğin Güçlendirilmesi için Küresel Stratejik Hedefler, 2016–2020; Hemşirelik ve Ebelik için Küresel Stratejik Hedefler 2021–2025; Ebelerin Sesi, Ebelerin Gerçekleri bu hizmet alanlarında ebelerin kritik önemine vurgu yapılmaktadır. Ebelik mesleğinin tarihsel izlerinin ele alındığı sempozyum uluslararası gündemin de daha iyi kavranmasına katkı sağlamıştır. Etkinliğe ebeler, ebelik öğrencileri ve akademisyenler yoğun ilgi göstermişlerdir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir