Egeli akademisyen az bilinen ve nadir rastlanan hastalığa ilişkin kitap yazdı
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen’in, nadir ve az bilinirliği nedeniyle “Yetim Hastalık” olarak adlandırılan Herediter Anjiyoödem’e yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla kaleme aldığı kitap yayımlandı.
Nadir görülen kalıtsal hastalıklar arasında yer alan Herediter Anjiyoödem, kaşıntı ve kurdeşen olmaksızın deride “Anjiyoödem” adı verilen şişlikler, şiddetli karın ağrısı ve üst hava yollarında ödem sonucu oluşan nefes darlığı ile karakterize bir hastalık. Avrupa’da 50 binde 1 görülen hastalık, akraba evlilikleri nedeniyle Türkiye’de daha sık görüldüğü tahmin ediliyor. EÜTF İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, nadir ve az bilinirliği nedeniyle “Yetim Hastalık” olarak adlandırılan Herediter Anjiyoödem’e yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla kaleme aldığı kitap yayımlandı.
Prof. Dr. Gökmen, “Derler ki ‘Herediter Anjiyoödem son derece nadirdir ve birçok hekim tek bir hasta göremeden meslek hayatını tamamlar.’ Ancak ülkemizde Herediter Anjiyoödem’in tanı alma süresinin 20 yıldan fazla olduğunu düşündüğümüzde yıllarca alerji, ailesel akdeniz ateşi, akut batın, kırık, dış gebelik, damar tıkanıklığı gibi yanlış tanılarla izlenen hastalarımızın var olduğu gerçeğini öngörmek zor değildir. Maalesef bazı hastalar hiç tanı alamadan ve üst hava yollarının kapanması sonucu boğularak hayata veda etmektedir” dedi.
“FARKINDALIK ÇOK AZ”
Herediter Anjiyoödem hastalığının farkındalığının çok az olması nedeniyle tanı alma sürecinin çok uzun olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Gökmen, “Ulusal İç Hastalıkları Kongresi’nde uygulanan ankette, iç hastalıkları uzmanlarının sadece yüzde 5’inin klinik bulgular, tanı testleri ve tedavi ile ilgili soruları doğru cevaplayabildiklerini saptamışlardır. Doğru tanıya ulaşana kadar bir Herediter Anjiyoödem hastası yılda ortalama 5 kez acil servise başvurmakta, birçok kez aile hekimi ve iç hastalıkları/çocuk sağlığı ve hastalıkları muayenesinden geçmektedir. Bir kısmı da dermatoloji, genel cerrahi, gastroenteroloji, romatoloji, kadın doğum, ortopedi, kalp ve damar cerrahisi hekimlerine başvurmaktadır. Deride ve üst solunum yollarında şişlikler, karın ağrısı atakları ile karakterize Herediter Anjiyoödem, her hekimin bilmesi gereken bir hastalık. Bu gerçeklerden hareketle kitabımızda Herediter Anjiyoödem; algoritmalar ve tablolar eşliğinde, pratik ve yalın bir şekilde anlatılmıştır. Herediter Anjiyoödem tedavisindeki her bir çalışma, ilaçların etkinlik ve yan etkileri de vurgulanarak tablolar halinde detaylandırıldı” diye konuştu.