EÜ ÇEVMER yeni dönemde öğrencilerle daha çok buluşacak
Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) yeni döneme daha aktif ve katılımcı bir programla hazırlanıyor. Merkez Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal, yeni dönemde çevre sorunlarına ve korumasına yönelik etkinlikler ve projelerle birlikte öğrencilerle daha çok buluşacaklarını belirtti. Prof. Dr. Kınal, Ege Üniversitesinin Greenmetric Yeşil Üniversiteler sıralamasında her sene daha çok yükseldiğine vurgu yaparak, yürütülen sıfır atık uygulamaları hakkında bilgiler verdi.
Ege Üniversitesinin Yeşil Üniversiteler sıralamasındaki yükselişine değinen Prof. Dr. Kınal, “Endonezya Üniversitesi tarafından dünya genelinde yapılan Yeşil Üniversiteler (Greenmetric) sıralaması; Yeşil Alan, Enerji ve İklim Değişikliği, Atık, Su, Ulaşım, Sürdürülebilirlik Eğitimi ve Araştırmaları kategorilerinde değerlendirmeler yapılarak yayımlanıyor. Ege Üniversitesi, değerlendirmeye 2017’den beri katılıyor ve sürekli yükseliş halinde. Dünya sıralamasında 300’lü sıralardan başladığımız bu yolculuk 2021’de 108’inci sırada devam etmekte. Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ise dördüncü sırada yer alıyoruz” dedi.
“İlk Sıfır Atık Belgesi alan üniversitelerden biriyiz”
Sıfır Atık yönetimi konusunda önemli adımlar attıklarını ifade eden Prof. Dr. Kınal, “Üniversitemiz içerisinde çevreye yönelik çalışmalarımızın sonuçlarını alıyoruz. Bu projelerimiz içinde sıfır atık projesini tamamladık. Atık yönetimi ile ilgili pilot üniversiteyiz. Sıfır Atık Yönetimi Sistemi hayata geçtikten sonra devlet üniversiteleri arasında ilk Sıfır Atık Belgesi alan üniversitelerden bir tanesi olduk. Üniversitemiz içerisindeki tüm birimlere geri dönüşüm kutuları yerleştirerek atık topluyoruz” dedi.
Kampüs içerisindeki projelerden bahseden Prof. Dr. Kınal, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak, sürdürülebilirliği çok önemsiyor. Tüm dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. Biz de üniversite olarak kampüsümüzde otoparkların artırılması, kampüse araç girişinin sınırlandırılması projelerini yürüttük ve karbon emisyonlarını azaltmak açısından bunlar önemli oldu. Üni-Bike uygulaması ile motorlu taşıt yerine bisiklet kullanarak karbon emisyonlarının azaltılmasına olanak sağladık. Enerjiden tasarruf ettik. Su sebilleri ile atık azaltma yöntemine gittik” dedi.
“ÇEVMER olarak bilgilendirici eğitimler veriyoruz”
Öğrencilerin çevre konusunda bilinçlendirilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Kınal, “Birinci sınıflara yönelik üniversite yaşamına geçiş dersi kapmasında öğrencilere sıfır atık dersi veriyoruz. 2018’de yaşanan orman yangını sonrasında duyarlılığı artırmak adına Ege Üniversitesi Orman Okulu projesini hayata geçirdik. Eğitimlerimize sıfır atıkla başladık, orman okulu ile devam ettik. Daha sonra kompost yapımı için Arş. Gör. Dr. S. Tuğçe Kalkan Dağlıoğlu ve Arş. Gör. Simge Sertkaya hocamız çeşitli eğitimler verdiler. Bunun dışında değişik projelerle yine eğitimleri çeşitlendireceğiz’ diye konuştu.
Öğrenciler ile daha çok bir araya gelmek istediklerini belirten Prof. Dr. Kınal, “Öğrencilerimiz için ‘Sürdürülebilir çevre’ topluluğumuz kurulma aşamasında. Bu topluluğumuz kurulduktan sonra öğrencilerimizle daha etkin bir şekilde buluşabileceğiz. Çevre hakkındaki düşüncelerini ve bilgilerini tartışacağız. Öğrencilerimiz sempozyumlarımıza katılıyorlar ve onlardan çok değerli fikirler ediniyoruz” dedi.