Ege Üniversitesinin “Sürdürülebilir” çalışmaları dünyaca tescillendi
EÜ, QS Sürdürülebilirlik Raporu’nda dünyada ilk 500’de, Türkiye’de 4’üncü
Ege Üniversitesinin “Sürdürülebilir” çalışmaları dünyaca tescillendi
Quacquarelli Symonds’in (QS), yükseköğretim kurumlarında sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik performansına odaklanarak hazırladığı ilk sürdürülebilirlik raporunda Ege Üniversitesi, tüm dünyada sıralamaya girebilen 700 üniversiteden biri olmayı başardı. Sürdürülebilir ve sosyal etki konusunda güçlü ve net kararlılığı olan 700 üniversitenin değerlendirildiği QS Sürdürülebilirlik Sıralaması 2023’te Ege Üniversitesi, 451-500 aralığında yer aldı. Türkiye’den 11 üniversitenin girebildiği sıralamada Ege, 4’üncü sıraya yerleşti. Asya üniversitelerinin yer aldığı bölgesel sıralamada ise EÜ, 159 kurum arasında 79’uncu sırada yer aldı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, her alandaki çalışmalarda “Sürdürülebilirlik” kavramını öne çıkardıklarını belirtti. Prof. Dr. Budak, “ Dünyanın önde gelen kuruluşlarından QS tarafından ilk kez yayımlanan ‘Sürdürülebilirlik’ raporunda üniversitemiz, dünyada sıralamaya giren 700 üniversite arasındaki yerini almayı başardı. Sıralama yapılırken göstergeler; sürdürülebilir kurumlar, sürdürülebilir eğitim ve sürdürülebilir araştırma dahil olmak üzere ‘Çevresel Sürdürülebilirlik Önlemleri’ ve eşitlik, bilgi alışverişi, eğitim etkisi, istihdam edilebilirlik ve fırsatlar ile yaşam kalitesi dahil olmak üzere ‘Sosyal Etki Önlemleri’ olarak ikiye ayrılarak hesaplandı. Üniversitemiz hâlihazırda her alanda sürdürülebilirlik ve çevre faktörlerini göz önünde bulunduran, çalışmalarını ve projelerini bu doğrultuda yürüten bir eğitim kurumu. Tam akreditasyona sahip bir araştırma üniversitesi olarak bu tür başarıların devamlılığını sağlamaya gayret ediyoruz. Emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Üniversiteler, geniş kriterlerle değerlendirildi
Yapılan değerlendirmede çevresel etki sıralamasında ilk 400 üniversite arasına giren Ege Üniversitesi, sürdürülebilir kurumlar sıralamasında dünya genelinde 133’üncü sıraya yerleşerek 48.9 puan alırken sürdürülebilir eğitim kriterinde 39.3, sürdürülebilir araştırma kriterinde ise 3.4 puan aldı. Sosyal etki sıralamasında ise eşitlik alanında 48.9 puanla Türkiye’nin 4’üncü devlet üniversitesi olan Ege, bilgi değişimi kriterinde dünya sıralamasında 425’inci basamakta yerini aldı. Üniversite, eğitimin etkisi ile istihdam ve fırsatlar kriterlerinde 8’inci Türk üniversitesi olurken, yaşam kalitesi kriterinde 6’ncı sıraya yerleşti.