EÜ’de Azerbaycan’lı Eğitimcilerle “Eğitimde Motivasyon” konuşuldu
Ali Çadırcı
Ege Üniversitesi (EÜ) ile Azerbaycan Aydınlanmacılar Derneği iş birliğinde düzenlenen “5.Eğitimde Yeni Trendler Forumu: İzmir” etkinliği kapsamında ‘Öğrenme ve Öğretme Süreçlerinde Motivasyon’ adlı seminer gerçekleştirildi. Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, EÜ Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Öner Uslu, Doç. Dr. Bahadır Namdar, ilgili birimlerin akademisyenleri ve Azerbaycan’ın farklı eğitim kuruluşlarında görev yapan eğitimciler katıldı. Semineri, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Öner Uslu verdi.
Seminerinde, motivasyon kavramı ve motivasyonun eğitimdeki önemi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uslu, yeni teknolojilerin her geçen gün hayatımızda daha fazla yer almasıyla öğrencilerde ortaya çıkan odaklanma ve motivasyon sorununa dikkat çekti. Doç. Dr. Uslu, “Bir öğrenci için motivasyonun tanımı nedir? Öğrenciler öğrenmek istiyor mu? Öğrenciler öğrenme etkinliğine hevesle katılıyor mu? Her öğretmenin hayali, sınıfındaki tüm öğrencilerin öğrenmeye hevesli olmasıdır. Bizler eğitimci olarak, öğrencilerin öğrenme etkinliklerine hevesle katılmasını isteriz. Öğrenci ile kurulan bağ hem okula hem de derslere yansır. Neyle uğraştığımızı bilir isek nasıl iyileştireceğimizi de biliriz. Bu nedenle motivasyonun tanımını ve türlerini bilmek biz öğretmenler için önemli. Eğitimde motivasyon ile ilgili pek çok kuram var. Bu kuramlardan bize sınıf içinde yol gösterecek, öğrenci motivasyonunu olumlu yönde etkileyecek ve bu konuda ne yapılmalı? sorusuna yanıt verebilecek bir kuramı tanımaya çalışacağız” dedi.
“Motive olduğumuz etkinliklerde zamanın nasıl geçtiğini unuturuz”
İçsel ve dışsal olmak üzere iki türlü motivasyon olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uslu, “Sınıftaki öğrencilerin motivasyonu yoksa bu harekete geçirecek enerjilerinin olmadığını gösterir. Öğrenci etkinliklere katılmaz, harekete geçmez, içsel veya dışsal harekete geçirmeye çalışsanız da motive olmayan öğrenci eğitim sürecinde hareketsiz kalır. Öğretmenlerimiz için de öğrencilerimiz için de bu önemli. İçsel motive olan öğrenci zaten sevdiği işle uğraştığında dışardan birisinin takip edip etmemesi, ödül verip vermemesinden bağımsız olarak bu etkinlikten keyif alarak sürece katılır. Motive olduğumuz etkinliklerde zamanın nasıl geçtiğini unuturuz. İçsel motive olduğunuz bir etkinliğe daha fazla zaman harcarsınız. İçsel motive olan öğrencileri hemen tanırsınız. Sizin verdiğiniz etkinliğin dışında da etkinlik bulurlar. Sizin verdiğiniz okumaların dışında da gidip, okuma yaparak size sorular sorarlar. İçsel motive olan öğrenciler eğitim sürecine kendilerinden katılarak devam eder” diye konuştu.
“Motivasyon yok ise ne yapacağız?”
İçsel motivasyonun olmadığı durumlarda dışsal motivasyon kaynaklarının kullanılabileceğini belirten Doç. Dr. Uslu, “Dışsal motive olan bir öğrenci ödülü almak için ya da cezadan kaçmak için derse katılabilir. Verdiğimiz notlar, öğrenciye verdiğimiz cezalar, ödüller dışsal motivasyon kaynaklarıdır. Ancak içsel motivasyona sahip bir öğrenciye sürekli dışsal takip ve baskı kurarsak içsel motivasyonunu da zedeleyebiliriz. Bu yüzden içsel motivasyon kaynağını da dışsal motivasyon kaynağını da dengeli kullanmamız gerekir. Dışsal motivasyon kaynaklarının sürekli kullanılması da içsel motivasyonun oluşmasını engelleyebilir” dedi.
“Uzun süreli motivasyon elde etmek mümkün”
Öğrencinin uzun süreli motivasyona sahip olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Uslu, “Öğrenci yaptığı etkinliğin kıymetini, önemini anladığında, neden onu öğrenmesi gerektiğini gerçekten kavradığında uzun süreli motivasyon elde etmek mümkün. Ama bunu neden öğreniyor, bunu öğrencini öğrenmesi ne işine yarayacak? Bu öğrendiği konunun hayatla ve diğer şeylerle ilişkisi nedir? Bağlamını kuramadığında ve sadece öğretmen kızdığı ya da not verdiği için çalıştığında motivasyon kısa sürüyor. Bunun dışında, günümüzde teknoloji bağımlılığı, çocukların uzun süreli teknolojik aletlere maruz kalması da odaklanma eksikliğine yol açıyor. Öğrencide motivasyonu artırabilmek ve top yekün çözebilmemiz için okul rehber öğretmenlerinden de destek almamız gerekebilir” diye konuştu.
Seminerin sonunda Azerbaycanlı eğitimcilerin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Uslu, katılımcılara sertifika takdimi etti.