EÜ Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında önemli iş birlikleri
Prof. Dr. Budak, “Toplumsal katkıya yönelik çalışmalar yapmayı kendimize her zaman görev addettik”
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında çeşitli alanlarda iş birliği protokolü imzalandı. EÜ Senato Salonunda düzenlenen imza protokol törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hande Gürer Orhan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Ersin, EÜ Senato üyeleri katıldı.
İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Eczacılık ve Diş Hekimliği fakültelerimiz ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında çeşitli çalışmaları kapsayan değerli iş birliği protokolünü imzalamak için sizlerle bir aradayız. Üniversitemizin en güçlü alanlarından olan Diş Hekimliği Fakültemiz ve Eczacılık Fakültemiz ile gerçekleştirilecek olan bu işbirliği protokolünün, başarıyla sonuçlanarak yeni çalışmalara zemin oluşturmasını hedefliyoruz. Ege Üniversitesi olarak, ülkemize ve bölgemize önemli katkılar sunmayı; ülkemizin güzide kurumları ile iş birlikleri gerçekleştirerek, toplumsal katkıya yönelik çalışmalar yapmayı kendimize her zaman görev addettik. İki kurum arasında gerçekleştirilecek bu iş birliğinin sonuçlarının toplum sağlığına ciddi katkılar sunacağına yürekten inanıyorum” dedi.
Ege Üniversitesi olarak ülkenin ve bölgenin gelişimine katkı sunmayı hedeflediklerini ifade eden Rektör Budak, “Ağız sağlığı konusunda önemli farkındalıklar yaratacak olan Diş Hekimliğimiz ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokol kapsamında; ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklarda en önemli diş kayıp sebebi olan diş çürüğü ve diş travmaları konusunda öğrenci ve öğretmenlerin bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Eczacılık Fakültemiz ile yapılan protokol çerçevesinde ise ‘Bordan sentezlenen bileşiklerin anti-anjiyojenik ve antikanser etkilerinin araştırılması’ konusunda ortak çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz. Bu protokol çerçevesinde başta laboratuvar olmak üzere gerekli altyapı desteği kıymetli hocalarımızın danışmanlığında ilgili taraflara ve araştırmacılara sunulacaktır. Ege Üniversitesi olarak iş birliği içinde olduğumuz tüm kurumları desteklemeye, bu vesileyle akademik bilgi ve uygulamamızı, ülkemizin ve bölgemizin gelişimine katkı sunacak şekilde ilgili kurumlara aktarmaya önem veriyoruz. Bu düşüncelerle Ege Üniversitesi ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında imzalanan bu protokolünün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“Ege Üniversitesi bizlerle her zaman yakın diyalog içinde oldu”
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ise, “Ege Üniversitesine her gelişimde müthiş bir enerji alıyorum. Ege Üniversitesinin kapısını her çalışımızda kıymetli Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak başta olmak üzere bütün dekanlarımız, bütün hocalarımız bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemedi. Bizlerle her zaman yakın bir diyalog içinde oldular. Eğitim süreci bir masanın dört ayağı gibidir. Bir ayak asla diğerlerinden önemli olamaz. Ancak, bu eğitim masasının özellikle ilk ve orta eğitim ayaklarının oluşturduğu temeli çok kıymetli görüyorum. Bu bağlamda akademik çalışma ve tekniklerin öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve hatta velilerimiz ile buluşturulması, onların gündemine girmesi çok önemli. Öğretmenlik mesleği hem öğrenen hem öğreten bir yapıdadır. Bizlerin de akademik paydaşımız olarak adeta ailemizden biri olarak addettiğimiz Ege Üniversitesinin öğretmenlerimize bu akademik desteği sağlaması çok kıymetli. Bakanlık olarak birinci önceliğimiz öğretmen eğitimi. Öğretmen ne kadar güçlüyse okullar da kadar güçlüdür. Okullar ne kadar güçlüyse toplum da o kadar güçlüdür. Çünkü eğitim sürecimiz üniversitelere nazaran, okullarımızın ailelerle direkt bağlantı kurduğu bir süreçtir. Aileler öğrendikçe toplum da gelişecektir. Bizlere ve en nihayetinde toplumsal gelişime verdiğiniz enerjiden, destekten ötürü Ege Üniversitesi başta olmak üzere tüm akademik paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
“Topluma fayda sağlayacak önemli projeler”
Protokol kapsamında ağız ve diş sağlığı bakımında önemli çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Dekan Prof. Dr. Nazan Ersin, “Protokol kapsamında ‘Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinde hedef sıfır çürük’, ‘Sağlıklı beslenme ile çürüksüz nesiller’ ve ‘İlkokul, ortaokul, lise öğrencileri ve öğretmenlerinin avülsiyon yaralanmaları konusunda bilinçlendirilmesi’ konularında sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştireceğiz. Öğrenciler için rol model olan okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerinin, ağız-diş sağlığı konusunda bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının artırılması hedefliyoruz. Yine aynı şekilde spor kazaları ve travmatik yaralanmaların yaygın olarak görüldüğü 6-18 yaş grubu çocuklarda dişin alveol kemiğinden tamamen ayrıldığı avülsiyon yaralanmaları konusunda çocuğun ve öğretmenin bilinçlendirilmesinin yanı sıra çocuğun ve öğretmenin ilk olarak neler yapmaları gerektiği, dişin hangi şartlar altında saklanması, kazadan sağlık kuruluşuna başvurulması arasında geçen sürenin önemi, konularında bilgi sahibi olmalarını amaçlıyoruz. ‘Sağlıklı Beslenme ile Çürüksüz Nesiller’ başlıklı sosyal sorumluluk projesinde ise okul kantinlerinde veya dışarıda hazır paketlenmiş rafine şeker içerikli atıştırmalık gıdalar yerine sağlıklı atıştırmalık yiyeceklerin tüketilmesi konusunda teşvik edici çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.
Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hande Gürer Orhan ise, “‘Bordan sentezlenen bileşiklerin anti-anjiyojenik ve antikanser etkilerinin araştırılması kapsamında gerçekleştirilecek çalışmalar Fakültemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Günay Yetik Anacak ve Doç. Dr. Bilge Debeleç Bütüner’in bilimsel danışmanlığında yapılacak. Proje kapsamında planlanan laboratuvar çalışmaları da Dr. Gönül Ulus tarafından gerçekleştirilecek” diye konuştu.