Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO’dan sağlık çalışanlarına yönelik üç önemli etkinlik daha
EÜ bilimsel gücünü farklı kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya devam ediyor
Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO’dan sağlık çalışanlarına yönelik üç önemli etkinlik daha
Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) bilimsel gücünü farklı kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya devam ediyor. Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda pek çok bilimsel etkinlik düzenleyen Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Anestezi Programı ulusal ve uluslararası katılımlı üç yeni programa daha ev sahipliği yaptı. EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde EÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği iş birliği ile gerçekleştirilen sempozyum ve çalıştaylar ile katılımcılar bilimsel gelişmelerde meydana gelen en son yeniliklerden haberdar oldular.
Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Erkan Kahraman, “Anestezi teknikerliği mesleği diğer tüm sağlık meslek gruplarında olduğu gibi gelişen teknolojiyle birlikte birçok gelişmeye sahne olmuştur. Özellikle kullanmış olduğumuz anestezi cihazlarında ve ekipmalarında meydana gelen gelişmeler artmakta ve bizlerin her geçen yıl eğitim müfredatımızı gözden geçirmemizi ve güncel bilgileri öğrencilerimize aktarmamızı sağlamaktadır. Ancak mezuniyet sonrası anestezi alanda meslektaşlarımızın bilgilerini tazelemeleri için özellikle anestezi teknikerlerine yönelik bu tarz etkinlik sayıları maalesef sınırlıdır. Bu bağlamda gerçekleştirilen Anestezide Kriz Yönetimi Sempozyumu, Zor Hava Yolu Yönetimi Kursu ve Anestezi Makinası Anatomisi çalıştayı ile değerli meslektaşlarımız bilgilerini güncelleme fırsatı yakalamışlardır” dedi.
Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği Başkanı Samime Durmaz ise “Ülkemizde kurumsal tam akreditasyon almaya hak kazanan ilk yükseköğretim kurumu Ege Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz bu toplantıya 30 farklı şehirden kayıt aldık. Kurulduğumuz 2011 yılından bu yana Anestezi Teknikerliği mesleğinin eğitim standardını artırmak amacıyla bilimsel toplantılar düzenliyoruz. Krizler temasına yer vermemizin sebebi hem yakın zamanda tüm sağlık camiasına deneyim olan pandemi krizi hem de Kasım 2021 de Resmi Gazete’de yayınlanan entübasyon yetkisi ile mavi kod ekiplerinde yer almamız sonucu meslektaşlarımızdan özellikle zor havayolu yönetimi konusunda eğitim taleplerine cevap vermekti” dedi.
“II. Uluslararası Anestezi Teknikerleri Sempozyumu”
EÜ Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde EÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ve Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği iş birliği ile “II. Uluslararası Anestezi Teknikerleri Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma yurt içi ve yurt dışından alanında yetkin isimler katılarak sunum yaptı. Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, “Sempozyumumuzu uluslararası bilim insanlarının, alanında uzman isimlerin katılımı ile gerçekleştirdik. Ülkemizin çeşitli hastanelerinden katılan yaklaşık 150 anestezi teknikeri meslektaşımız bilgilerini güncelleme ve tazeleme fırsatı buldular. Emeği geçenleri teşekkür ediyorum” dedi.
“Zor Hava Yolu Yönetimi Kursu”
Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Programı ev sahipliğinde, Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği işbirliği ile “Zor Hava Yolu Yönetimi Kursu” düzenlendi. Şişli Kolan Hastanesinden Prof. Dr. Kamil Toker, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalından Prof. Dr. Tülay Çardaközü ve Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalından Doç. Dr. Z. Serpil Ustalar Özgen’in eğitmenliğinde yapılan kursa, Türkiye’nin çeşitli hastanelerinde görev yapan anestezi teknikeri katıldı. Kursiyerlere program kapsamında “Zor Hava Yolu Yönetimi, Temel ve Zor Entübasyon Teknikleri, Zor Maske Ventilasyonu, Supraglottik Hava Yolu Gereçleri, Fiberoptik Bronkoskopi/Entübasyon, Video Laringoskopi/Entübasyon, Nazal Entübasyon, Krikotirotomi” başlıklarında eğitim verildi.
“Anestezi Makinası Çalıştayı”
Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Programı ev sahipliğinde, Anestezi Teknisyen ve Teknikerleri Derneği işbirliği ile “Anestezi Makinası Çalıştayı” düzenlendi. Acıbadem Üniversitesinden Vedat Bulcak, İlhan Seyyah, Drager’den Zahit Kaplan, Volkan Yama, Abdullah Atar, Meditera’dan Sencer Kan’ın eğitmenliğinde Türkiye’nin çeşitli hastanelerinde görev yapan Anestezi Teknikeri katılarak, Anestezi Makinası Çalışma Prensibi, Anestezi Cihazlarının Uygun Parçalarına Ayrılması/Takılması, Medikal Gaz Kaynakları, Flow Metreler, Tek Yönlü Valfler, Basınç Boşaltma Valfleri Hatalar, Vaporizatörler, Yeni Nesil Solunum Devreleri konularında eğitim aldı.