Ege Üniversitesi, ‘Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun kurucu 8 üyesinden birisi oldu
Rektör Prof. Dr. Budak, Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan “Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu Protokol İmza Töreni”ne katıldı
Ege Üniversitesi, ‘Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun kurucu 8 üyesinden birisi oldu
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi liderliğinde, dijital teknolojiler alanında akademi, kamu ve sanayi arasında iş birliklerini güçlendirecek Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu protokolü Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile imzalandı. Protokol; paydaş kurumlar arasında yer alan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi olmak üzere 8 üniversite ile imzalandı. İmza töreninde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, platformun ülkemizde bir ilk olduğunun altını çizerek yenilikçi teknolojilerde kamu, akademi ve özel sektör arasında iş birliklerini güçlendireceğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı Dijital Teknolojiler, Tedarik ve Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan “Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu Protokol İmza Töreni” Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde gerçekleştirildi. Platformun kurucu 8 üniversitesinden birisi olarak seçilen Ege Üniversitesi adına protokol, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından imzalandı.
Dijital İnovasyon İş Birliği protokolü imzalandı
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun hem kamuda hem de özel sektörde yürütülen dijitalleşme çalışmalarını hızlandırıp destekleyecek temellerin atıldığını söyleyerek, hayata geçirilecek bu platform ile yapay zekâ, veri bilimi, siber güvenlik, robotik ve bunlarla ilişkili teknoloji alanlarında kamu, akademi ve özel sektör arasında iş birliklerinin güçlendirmesinin hedeflendiğini ifade etti. Dijital İnovasyon ve İş Birliği Platformu’na zaman içerisinde diğer üniversitelerin yanı sıra özel sektörden katılımcıların da dâhil olacağını belirten Başkan Dr. Koç, “Program; kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarına yönelik yerli teknolojik çözümlerin geliştirilmesi, kamu ve özel sektördeki insan kaynağının sahip olduğu ileri dijital becerilerin geliştirilmesi adına kısa ve uzun dönemli eğitim programlarının hayata geçirilmesi, dijital ekonominin gelecekte oluşturacağı fırsatlardan en yüksek verimle faydalanılması adına strateji ve politika çalışmalarının desteklenmesi, uluslararası iş birlikleri ile hizmet kapsamının genişletilmesi ve çeşitlendirilmesi gibi pek çok fayda sağlayacaktır” dedi.
Yakın zamanda imzalanıp katılım sağlanacak Dijital Avrupa Programı’nın dijital teknolojiler alanında ülkemizdeki nitelikli insan kaynağının geliştirilmesine de önemli katkıları olacağını belirten Başkan Dr. Koç, “Dijital Avrupa Programı (DAP); özellikle yapay zekâ, yüksek başarımlı hesaplama ve veri analitiği alanlarında kritik dijital altyapıların kurulması açısından ülkemizdeki yerel ekosistemi destekleyecek. Ülkemizden paydaşların katılım sağlayacağı projelerin, dijital teknolojiler alanında nitelikli insan kaynağının geliştirilmesine de önemli katkıları olacaktır” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda, Türkiye’de bir ilk olan Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu protokolünü imzalamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Dr. Koç, “Ülkemizde dijital dönüşüm ekosisteminin sürdürülebilir bir yapıda geliştirilmesi noktasında Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu kilit bir rol üstlenecek. Bu çalışmalar, aynı zamanda dijitalin yüzyılı olan Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu da destekleyecek ve inşasına yardımcı olacaktır” dedi.
“Üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hepimizin bildiği gibi dünyada büyük bir değişim, dönüşüm ve teknolojik gelişim yaşanıyor. Belirtmek isterim ki, en büyük değişimin yaşandığı bilgi iletişim teknolojilerindeki ilerleme her alanı etkilediği gibi özellikle eğitim, öğretim ve araştırma geliştirme alanını da derinden etkiliyor. Ülkemizin, teknoloji konusunda dünyada öncü ülkeler arasına girmesinin artık bir zorunluluk haline geldiğini hepimiz müşahede ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Dijital Türkiye ve Milli Teknoloji Hamlesinin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Ne mutlu ki bugün konuya ilişkin çalışmalar, devletimizin hemen hemen tüm kurumlarında artan bir kararlılıkla devam ettiriliyor. Unutulmamalıdır ki, günümüz dünyasında gerçek bağımsızlık, tam olarak bu noktada başlıyor. Ülke olarak teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten bir konuma gelmek için Ege Üniversitesi olarak üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ediyor, çalışmalarımızı bu doğrultuda kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
“Dijitalleşme alanında da büyük bir dönüşüme imza attık”
Ege Üniversitesinin hayata geçirdiği projelerle bilişim altyapısını güncelleyerek güçlendirdiğini vurgulayan Rektör Budak, “Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından olan tam akredite araştırma üniversitemiz; son dönemde eğitim öğretim, araştırma geliştirme, topluma hizmet, uzaktan eğitim, uluslararasılaşma, kalite ve akreditasyon parametrelerinde yakaladığı başarısını bilişim teknolojileri ve dijitalleşme alanlarında da göstererek, büyük bir dönüşüme imza attı. Yapılan yatırımlarla üniversitemizin teknolojik altyapısı dünya standartlarına kavuşturuldu. Öne aldığımız dijitalleşme hedefimiz doğrultusunda yeni uygulamaları bir bir hayata geçirmeye devam ediyoruz. Üniversitemize kazandırdığımız öncü dijital uygulamalar ile akademik ve idari süreçleri, araştırma ve eğitim olanaklarını daha etkin, hızlı ve verimli hale getirdiğimizi söyleyebilirim. Önemli uygulamaları ve yazılımları kullanmaya başladık. Dijitalleşmede marka üniversite olma hedefiyle çağın gereksinimlerini, uluslararası algoritmaları yakından takip ederek; ESCOLA ve CHET projeleri, Sanal Sınıf, Akademi TV, EGE-LABSİS, BAPSİS, AVESİS ve UNISIS Bilgi Sistemi gibi pek çok dijital uygulamayı hayata geçirdik. Tüm uygulamalarımızı E-Devlet başta olmak üzere, üst kurumların uygulamalarına entegre ederek, hızlı ve güvenli bir yapı oluşturduk. Ayrıca Ege Mobil Bilgi Sistemini hizmete soktuk. Öğrenci Bilgi Yönetim Sistemi ile entegre olan sistemimizde öğrencilerimiz buradaki bilgilerine ulaşabiliyorlar. Tıp Fakültesi Hastanesinde; Online doktor (TeleTıp), dijital arşiv, online randevu, dijital ilaç ve depo yönetimi ile arşiv ve veri sisteminin dijitalleşmesini sağladık. Tam dijital bir üniversite konsepti doğrultusunda iş akış süreçlerini bilgi iletişim ortamına aktarmaya devam edeceğiz” dedi.
“Platform ülkemizin dijital dönüşümüne büyük katkı sunacak”
Tam akredite, uluslararası standartlarda altyapıya sahip bir araştırma üniversitesi olarak dijitalleşme alanında nitelikli çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, akademik bilgi birikimi, teknik altyapı olgunluğu ve gerçekleştirdiğimiz dijitalleşme girişimlerimiz ile Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nun kurucu üyesi olarak seçilen 8 üniversiteden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizin dijital dönüşümüne büyük katkı sunacak olan platformda yer almamıza olanak sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’a, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı M. Fatih Kacır’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Ege Üniversitesi ile birlikte 8 üniversite yer alıyor
‘Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu’nda Ege Üniversitesi ile birlikte, Erciyes, İzmir Katip Çelebi, İstanbul Teknik, Koç, Orta Doğu Teknik, Osmangazi ve Sabancı Üniversiteleri yer aldı.