Ege Üniversitesinde “Afet Psikolojik Destek Eylem Planı” hazırlandı
EÜ’de kurulan Afet Psikolojik Destek Çalışma Grubu, depremden etkilenen öğrencilere psikolojik destek vermeye başladı
Ege Üniversitesinde “Afet Psikolojik Destek Eylem Planı” hazırlandı
Ege Üniversitesinde, Türkiye’nin 11 ilinde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli ardışık depremlerin ardından afetten etkilenen öğrencilere yönelik “Afet Psikolojik Destek Çalışma Grubu” kuruldu. Öğrenci odaklı eğitim misyonu çalışmaları kapsamında pek çok uygulamayı gençlerin hizmetine sunan Ege Üniversitesinde, Acil Afet Komisyonu bünyesinde kurulan çalışma grubu, depremden etkilenen öğrencilere psikolojik destek sunmaya başladı.
Hazırlanan eylem planı ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm gücünü seferber eden Üniversitemiz, tüm fertleriyle tek yürek oldu. Üniversitemizin, İzmir Valiliği, Sağlık Bakanlığı ve AFAD koordinasyonu ile deprem bölgesine yönelik çalışmaları sürüyor. Tıp Fakültesi bünyesinde görev yapan farklı branşlardan hekimlerin de yer aldığı sağlık ekibimiz bölgede şifa dağıtmaya devam ediyor. Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden oluşan bilim ekibi de çalışmalarını sürdürüyor. Depremlerin ardından bölgeden ayrılarak İzmir’e gelen depremzedeler, Hastanemizde tedavi edildiler, yaralılardan 30’a yakının da tedavileri yataklı servislerimizde sürüyor. Bölgede ikamet eden öğrencilere yönelik hayata geçirdiğimiz 7/24 hizmet veren ‘Canlı Destek Masası’ hizmet veriyor” dedi.
“Öğrencilere çevrimiçi ve yüz yüze psikolojik destek veriliyor”
Prof. Dr. Necdet Budak, “Asrın en büyük felaketlerinden birini yaşadığımız bugünlerde Ege Üniversitesi ailesi olarak tek yürek olduğumuzun göstergelerinden biri de depremden etkilenen öğrencilerimize ruh sağlığı hizmetini ruh sağlığı profesyonellerinin tek yürek olarak vermesidir. Depremin ardından, Üniversitemiz Acil Afet Komisyonu bünyesinde ivedilikle Afet Psikolojik Destek Çalışma Grubunu kurarak eylem planımızı hazırladık. Planımız; tüm öğrencilerimizi deprem sonrası ortaya çıkan psikolojik tepkiler ve bu tepkilerle başa çıkma konusunda bilgilendirmeyi ve öncelikli olarak deprem bölgesinde yaşayan ve depremden birinci derecede etkilenen öğrencilerimize online ve yüz yüze psikolojik destek hizmeti sunmayı içeriyor. Bu kapsamda, depremden etkilenen öğrencilere sunulacak afette psikolojik destek hizmeti, Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, Hemşirelik Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı görevli ekipleri tarafından verilmeye başlandı. Çalışmalar, Tıp Fakültesi Afet ve Psikolojik Travma Erişkin ve Çocuk Poliklinikleri ile de koordineli bir şekilde yürütülüyor. Büyük bir seferberlik duygusu ile acil yardımlarımızın yanında afette psikolojik yardımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Çalışma grubumuza ve ruh sağlığı profesyonellerimize öğrencilerimize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Çalışma Grubu Başkanı Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez ise “Öğrenci odaklılığı ön planda tutan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak öncülüğünde kurulan çalışma grubumuz, ruh sağlığı alanında güç birliği sağlayarak depremden etkilenen öğrencilerimizin yaralarını sarmak için hazır. Bu doğrultuda destek almak isteyen öğrencilerimiz, Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimine başvurabilirler” diye konuştu.
Afet Psikolojik Destek Çalışma Grubu; Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Prof. Dr. Yelda Kağnıcı, Prof. Dr. Serap Tekinsav Sütcü, Doç. Dr. Serap Yıldırım, Doç. Dr. Mine Aladağ, Öğr. Gör. Dr. Hanife Kahraman, Psikolog Dr. Duygu Kandemirci Bayız’dan oluşuyor.