Ege Üniversitesi, sıfır atık hedeflerine doğru önemli bir adım daha attı
Yükseköğretim Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü” kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçilen Ege Üniversitesi (EÜ), sürdürülebilir bir gelecek için atık yönetimi konusunda önemli adımlar atmaya devam ediyor.
Ege Üniversitesinde “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs” projesi kapsamında kampüsün farklı noktalarına “Mobil Atık Getirme Merkezi” yerleştirildi. EÜ Kampüs metro girişi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesine yerleştirilen atık merkezlerinde kağıt, cam, plastik, metal, elektronik atık, atık yağ ve atık pil üniteleri bulunuyor.
Ege Üniversitesinde sıfır atık farkındalığını oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Sıfır Atık uygulamaları ile ilgili pilot üniversitelerden biriyiz. Yine üniversitemiz, ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçildi. Üniversitemizin atık yönetimi konusundaki başarısını ve sürdürülebilirlik hedeflerini kalıcı kılmak adına önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Sıfır Atık Projesi’nin farkındalığını topluma taşımak ve etkisini artırmak amacıyla kampüsümüzün farklı noktalarına ‘Mobil Atık Getirme Merkezleri’ yerleştirdik. Kampüs metro girişi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Tıp Fakültesine yerleştirdiğimiz atık merkezlerinde kağıt, cam, plastik, metal, elektronik atık, atık yağ ve atık pil üniteleri yer alıyor. Bu noktada atıkların bertarafı ve geri dönüşümü ile ilgili çalışmalarımızda önemli bir adımı atmış olduk. Yaptığımız çalışmalar ile atık yönetimi konusunda bölgesel ve ulusal ölçekte örnek bir model olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal ise, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın destekleri ile kampüs ziyaretçilerin en yoğun olarak kullandıkları noktalara yerleştirilen Mobil Atık Getirme Merkezleri hem farkındalık yaratma noktaları olarak görev yapacak hem de ziyaretçilerimiz, öğrencilerimiz ve personelimiz tarafından atıklarını getirebilecekleri noktalar olarak hizmet edecek. Öğrencilerimiz ve personelimiz, atık ayrıştırma ve geri dönüşüm konusunda bilgilendirilerek, sıfır atık kültürünün yaygınlaşmasını amaçlıyoruz” dedi.