“Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı”
Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi tarafından “Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı, Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet ve Kadının Güçlenmesi” konulu söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sezer Er Güneri’nin yaptığı söyleşiye, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğe, Tınaztepe Üniversitesi, EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ve EÜ Hemşirelik Fakültesinde görev yapan akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrencileri katıldı.
Söyleşide, hemşirelik alanında akademik çalışmalar yürüten bilim insanlarına ve hemşirelik öğrencilerine “Cinsel Sağlık”, “Üreme Sağlığı” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konularında önemli bilgiler veren Mohtashami, Cinsel Sağlık-Üreme Sağlığı kavramından yola çıkarak, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları ilişkisi ile bu kavramların toplumda gelişim, huzur ve güvenlik sağlanmasındaki önemini vurguladı.
Çocuk yaşta evlilik, gebelikte cinsiyet seçimi, yaşa uygun yapılandırılmış cinsel sağlık eğitimi, aile planlaması, anne ölümleri, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve bunların kadınlar ve kız çocuklarının üzerindeki etkilerinden bahseden Mohtashami, “Çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının erken ve sık gebelik nedeni ile eğitimden, çalışma yaşamından geri kalmaları hem kendilerinin, hem ailelerinin, hem de toplumun kalkınmasına çok olumsuz yansımaktadır. Bunun yanı sıra, sık aralıklı ve çok sayıda gebelik ve doğum, kadın ve çocuk sağlığını olumsuz etkilemekte ve bu dünyanın birçok ülkesinde sorun olmaya devam etmektedir. Aile planlaması yöntemlerinin temel kullanım amacı, kadınların istedikleri sayıda ve zamanda çocuk sahibi olmasına olanak sağlamaktır. Aile planlaması yöntemlerine erişimin sağlanmasının amacı doğurganlığı kısıtlamak ve nüfusu azaltmak değil, istenilen zamanda, istenilen sayıda sağlıklı çocuk sahibi olunmasıdır” diye konuştu.
Söyleşide, özellikle anne ölümlerinin önlenebilir olduğundan söz eden Mohtashami, üç önemli anahtar bileşen; “Aile Planlaması”, “Eğitimli Ebelerin ve Hemşirelerin Doğuma Katılımı” ve “Acil Obstetrik Bakım” ile bu ölümlerin ortadan kaldırılabileceğini vurguladı. Mohtashami, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile ilgili doğru bilgilendirilme ve özellikle akran eğitiminin önemine değindi.