Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesinde sıfır atık bilinci bir kültüre dönüştü”
İklim dostu, sürdürülebilir tam dijital akıllı kampüs: Ege Üniversitesi
Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesinde sıfır atık bilinci bir kültüre dönüştü”
Birleşmiş Milletler tarafından dünyadaki habitatın ve biyoçeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 5 Haziran tarihi “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanıyor.
Bölgenin ilk Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından olan Ege Üniversitesinde bir yandan Birleşmiş Milletlerin (BM) belirlediği sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda hazırlanan yenilikçi projelerle topluma katkılar sunulurken diğer yandan da akademiye ve bilim dünyasına yönelik örnek çevre dostu çalışmalar yürütülüyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dört mevsim yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti hedefiyle pek çok çevre dostu çalışmayı hayata geçirerek hem üniversitemizin hem de toplumun geleceği için büyük gayret sarf ettik. Çevre bilincini yaşam felsefi haline getirerek öğrencisinden çalışanına bir kültüre dönüştürdük. Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele alanlarında oluşturduğunuz komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyorlar. Bu çalışmalarımız neticesinde ‘Yeşil Üniversiteler’ sıralamasında her geçen sene puanımızı yükselttik. Fiziki altyapı yatırımlarıyla üniversitemizi; huzurlu, güvenli ve modern bir kampüs ekosistemine kavuşturduk. Çim alan miktarını 120 bin metrekareye, yeşil alan oranını 420 bin metrekareye, bisiklet yolunu 5 bin 500 metreye, tartan pistli yaşam yolunu ise 3 bin metreye çıkardık. Dünya Yeşil Üniversiteler- Greenmetric sıralamasında dünyada 108’inci, ülkemizdeki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sıraya yükseldik” diye konuştu.
“Sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar attık, atıyoruz”
Rektör Prof. Dr. Budak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında pilot üniversite seçilen üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Atık dönüşümü ve bertarafı ile 2022 yılında; 233bin 880 kg kâğıt atık; 4 bin 480 kg cam atık, 30 bin 109 kg plastik ve metal atık geri dönüşüme kazandırıldı. Böylelikle; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Atık Sayacına göre 3 bin 975 adet ağaç kurtarılmış, 368 varil petrol tasarrufu yapılmış, 665 mrtreküp depolama alanı kazanılmış, 976.795 kWh enerji tasarrufu ve 15.14 hammadde tasarrufu yapılmış ve 43169 kg sera gazı önlenmiş oldu. Yükseköğretim Kurulu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden biri olarak seçilen üniversitemiz ayrıca atık yönetimi konusunda; sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar attı. Bu kapsamda kampüsümüzün farklı noktalarına ‘Mobil Atık Getirme Merkezleri’ yerleştirdik” dedi.
“Çalışmalarımızla ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi’ne
Nitelikli katkı sunuyoruz”
Dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında Ege Üniversitesinin eğitim öğretim ve araştırma geliştirme altyapısının modern bir yapıya kavuştuğunu ve tam dijital akıllı kampüs olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi liderliğinde, dijital teknolojiler alanında akademi, kamu ve sanayi arasında iş birliklerini güçlendirecek Dijital İnovasyon İş Birliği Platformunun kurucu 8 üyesinden birisi oldu. Bu kapsamda da bilişim teknolojileri, büyük veri, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik gibi alanlarda multidisipliner bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversite olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da aralarında yer aldığı Dünya liderleri tarafından imzalanan ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi’ kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara nitelikli katkı sunuyoruz. Hızla değişen çağı yakalayıp, ötesine geçerek öncü olma hedefiyle üniversitemizin dijital dönüşümünü; eğitim öğretim süreçleri, sağlık, bilgi yönetim sistemleri, sportif ve kültürel faaliyetler, akıllı ve engelsiz kampüs başlıkları altında gerçekleştiriyoruz. Akıllı ulaşım, akıllı enerji yönetim sistemleri, akıllı aydınlatma, akıllı musluklar, uzaktan kumandalı cihazlar, akıllı atık ve su yönetimine yönelik çalışmalar sürdürdük, bunlara devam ediyoruz. Yaşam kalitesini artırmak ve üniversitemizin sürdürülebilirlik düzeyini iyileştirmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak ümidiyle herkesin Dünya Çevre Günü’nü kutluyorum” dedi.
Sıfır Atık Eylem Planı hazırlandı
Ege Üniversitesinin Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Çalışmaları süreci ve mevcut durumu ile ilgili bilgi veren ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal ise, “Ege Üniversitesi, Sıfır Atık Projesi başlamadan önce başlamış olduğu tehlikeli atık yönetim çalışmaları sonucu, 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında pilot üniversite seçilmeye hak kazanmıştır. Ege Üniversitesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve atık miktarının azaltılması hedefleriyle başlatılan projenin uygulanacağı ilk devlet üniversitesi olmuştur. Entegre Atık Yönetimi ile başlayan bu süreçte, öncelikli olarak tehlikeli atık sistemi kurulmuş ve günümüze kadar başarılı bir noktaya getirilmiştir. Sıfır Atık Projesi kapsamında; öğrenci ve çalışanların rahat ulaşabileceği noktalara atık kutuları yerleştirilmiştir. Tehlikeli atıkların ve tıbbi atıkların tamamı Atık Yönetimi Yönetmeliği doğrultusunda toplanmakta, depolanmakta ve kayıt altına alınmaktadır. Elektrikli ve elektronik atıklar ayrı toplanmakta ve Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na gönderilmektedir. İdari personel ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kampüsümüz yemekhanesinden çıkan biyobozunur atıkların satın alınan kompost makinesi ile yüzde 60 oranında kedi-köpek mamasına, yüzde 40 oranında ise komposta dönüştürülmesi üzerine yapılan çalışmalar son aşamasına gelmiştir. Tüm bu çalışmalar neticesinde Üniversitemiz, 2020 yılında İzmir’de tüm birimleriyle kampüs bazında belge alan ilk eğitim kurumu olmaya hak kazanmıştır. ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ projesinde pilot üniversite seçilmemizin hemen ardından Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın talimatı ile Sıfır Atık Komisyonu kurulmuş ve Sıfır Atık Eylem Planı hazırlanarak sıfır atık sisteminin sorunsuz işlemesi sağlanmıştır” dedi.
Disiplinlerarası çalışmalar
Yenilenebilir Enerji Çalışmaları ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Armağan Kınal, “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çerçevesinde mülkiyeti üniversitemize ait araziler üzerinde; açık alanlar, otoparklar vb. alanlarda Güneş Enerjisi Santralleri kurulabilmesi için gerekli karar çıkmıştır. Ege Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımına yönelik çalışmalarda görev almak üzere Ege Üniversitesi Enerji Yönetimi Koordinatörlüğü kurulmuş, ulusal öncelikli alanlar arasında yer alan enerji konusunda üniversitemizi bir adım öne çıkarabilmek ve enerji verimliliği açısından örnek bir yapıyı (Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi) üniversitemize kazandırabilmek amacıyla TSE’ye ‘Güvenli Yeşil Bina’ sertifikası için başvuru yapılmış ve bu kapsamda da çalışmalara başlanmıştır” diye konuştu.