İzmir’de 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri başladı
Ege Üniversitesinden Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Sanat Şöleni
İzmir’de 10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri başladı
İzmir’in sanat gündemini belirleyen, Ege Üniversitesinin köklerinden ve geleneklerinden gelen güçle düzenlediği “EgeArt Sanat Günleri”, Cumhuriyetin 100’üncü yılında “Vefa” konseptiyle onuncu kez kapılarını sanatseverlere açtı. EÜ Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen açılış törenine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademisyenler ve İzmirli sanatseverler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende katılımcılara EgeArt tanıtım filmi izletildi. Tören açılışında bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Cumhuriyetimizin 100’üncü Yılında ‘Vefa’ teması ile onuncu kez Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’nin ev sahibi, üreteni ve mimarı olmaktan gurur ve mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Ege Üniversitesi; 68 yıllık köklü geçmişi, güçlü akademik kadrosu, nitelikli bilimsel çalışmaları, seçkin öğrenci ve mezunlarıyla ülkemizin öncü yükseköğretim kurumlarından biridir. Tam Akredite, Öğrenci Odaklı, Araştırma Üniversitesi olarak sanata karşı daima duyarlı bir yaklaşım sergileyip, eğitimi kültür ve sanatla bütünleştiriyoruz” dedi.
“Sanatı farklı kültürlerin perspektifinden ele alıyoruz”
Başarının yalnızca akademik alanı kapsamadığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Her fırsatta dile getirdiğimiz gibi bizler için başarı yalnızca, akademik anlamda değil, kültürel, sanatsal ve sportif anlamda da donanımlı, kendini geliştirmiş bireyler olabilmekten geçiyor. Bu anlamda Cumhuriyetimizin ‘Yüzüncü Yıl’ını üniversitemizin tüm birimleriyle ortak hazırladığımız 300’ün üzerinde etkinliğin olduğu yoğun bir programla gururla kutluyoruz. 100 yıllık kazanımlarımızı, Türkiye yüz yılı vizyonuyla kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerle gençlerimize sunuyoruz. Bu kapsamda düzenlediğimiz Uluslararası EgeArt Sanat Günleri; resimden fotoğrafa, heykelden seramiğe, gelenekselden yapay zekâya, camdan enstalasyona olmak üzere birbirinden özel sergilere, çalıştaylara, yarışmalara, film gösterimlerine ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyetimizin 100. Yılına ithafen Cumhuriyete olan vefamızın yansıması olarak belirlediğimiz; Köklerimizden Gelen Güç, Geleceğe Taşıdığımız Değer ‘Vefa’ temasıyla sanatı farklı kültürlerin perspektifinden ele alıyoruz” dedi.
108 ülkeden bin 200 sanatçı katılıyor
EgeArt kapsamında uluslararası pek çok sanatçının eserlerinin sergileneceğini dile getirten Rektör Prof. Dr. Budak, “Sanatın her dalından sunulacak eserlerle 1 Aralık tarihine kadar, 108 ülkeden bin 200’ün üzerinde sanatçıyı İzmir’de sanatseverlerle buluşturacağız. Sanatın ve vefanın birleştirici gücüyle kültürlerarası etkileşimin artmasını sağlayacak bu sanatsal şölenin, sanatın gelişimine çok değerli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. EgeArt Sanat Günleri kapsamında bizlerle iş birliği içinde olan kurum, kuruluşlara, üniversitemiz mensuplarına ve sanata gönül vermiş siz değerli katılımcılara yürekten teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Katkı sunanlara plaket verildi
Konuşmaların ardından İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper’e EgeArt Onur Ödülü takdim edildi. Törende; Ara Güler Koleksiyonuna katkılarından ötürü Doğuş Holding Sanat Danışmanı Çağla Saraç’a, Anıt Sanatçılar; Seramik Sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan’a, Ebru Sanatçısı Hikmet Barutçugil’e, Ressam Habip Aydoğdu’ya, EgeArt Küratörü EÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dizar Ercivan Zencirci’ye, Cumhurbaşkanlığı Arşivi Dairesi Başkanı Ahmet Şahin’e, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta’ya, Özel Kütahya Gülsüm Güral Müzesi Müdürü Ahmet Ercan’a ve karma sergilerin alan küratörlerine plaket takdimi gerçekleştirildi.
Hikmet Barutçugil’den “Ebru Performansı”
Plaket takdimlerinin ardından 2020 yılında UNESCO kriterlerinde Kültür Bakanlığı tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak ilan edilen Ebru Sanatçısı Hikmet Barutçugil, sergilediği ebru performansı ile sanatseverleri büyüledi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da Barutçugil’e sahnede eşlik ederek ebru sanatı icra etti. Böylesine büyük bir organizasyonda bir eser bıraktığı için mutluluk duyduğunu ifade eden Barutçugil, “Ebru sanatı gün geçtikçe daha çok yaygınlaşıyor. Daha önce ebru sanatının üzerine bir kitap yazılmadığını fark ettim ve 17 senelik bir uğraşın ardından bununla ilgili bir kitap yazdım. Kitabım, ülkemizde ebru sanatının bilinmesine ve yayılmasına da katkı sağladı. Kendi kültürümüzün içinden gelen bir sanatın yaygınlaşmasına katkı sağlama elbette ki sevindirici” dedi.
Törenin ardından katılımcılar, etkinlik kapmasında açılan sergileri gezerek eserleri incelediler.