Acar, “Mübadelede atalarımız kültürlerini ve danslarını beraberinde getirdiler”
EÜ DTMK’dan “Lozan ve Mübadele” söyleşi ve konser dinletisi
Acar, “Mübadelede atalarımız kültürlerini ve danslarını beraberinde getirdiler”
Ege Üniversitesi (EÜ) bünyesinde devam eden “Cumhuriyetin 100. Yılı Ekinlikleri” kapsamında EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı (DTMK) tarafından “Lozan ve Mübadele” isimli söyleşi ve konser dinletisi düzenlendi. Etkinliğe EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Emel Acar, akademisyenler, öğrenciler katıldı.
Konuşmasında Lozan Antlaşması ve Yunan Türk Mübadelesi konularına değinen Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi Emel Acar “Kişisel ve toplumsal travmalara neden olacak kadar büyük bir sosyokültürel ve büyük bir demografik değişimi ifade eden mübadele, iki toplumda da derin acılar bırakmıştır. Adına ne dersek diyelim bu zorunlu göç, ayrılık, hasret ve yabancılığın en acısıdır” dedi.
Acar “Mübadeleye tabii tutulanlar, vatan bildikleri topraklarını, evlerini, komşularını, ibadet ettikleri kutsal mekanları, sevdiklerinin mezarlarını geride bırakmak zorunda kalmıştır. Ancak büyüklerimiz taşınmazların tümünü geride bırakırken anılarını, kültürlerini ve danslarını beraberinde getirdiler. Biz de Lozan Mübadilleri Vakfı olarak bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.
Söyleşinin ardından sanatçılar tarafından Yunanca ve Türkçe eserler seslendirdi. Eserlere piyanosuyla eşlik eden EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Mehmet Hakkı Balamir “Her iki kültür de değişim esnasında gittikleri yerlere kültürlerini taşıdılar. Yunan ve Türk kültürü arasında bu değişim vesilesiyle büyük bir müzikal etkileşimi, hem Yunan hem de Türk şarkılarında görüyoruz” dedi.
Konserde Yunan danslarından figürler sergileyen Lozan Mübadilleri Ege Bölge Temsilciliği Dans Eğitmeni Talat Keşkek, halk oyunları ve folklorik olarak iki kültür arasındaki benzerliğe vurgu yaptı. Keşkek “Yemekler ve ezgilerdeki benzerliğin aynısını dansta da görmek mümkündür. Muğla’da ‘Sepetçioğlu’ adında bir dans vardır. Bu dansın bir benzeri hatta neredeyse aynısı Yunanistan’da ‘Aptaliko’ olarak adlandırılır” dedi.
Sahnede sergilenen eserlerin ardından söz alan EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, “Her birimizin aynı kaynaktan beslendiği, birlikte büyüdüğü eserlerden de belli oluyor. Hepsi bizim motiflerimiz, bizim ezgilerimiz. Bu muhteşem müzik ziyafetini organize eden değerli hocalarımıza ve sanatçılarımıza, katılım gösteren misafirlerimize ve Emel Acar hanıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konser sonunda EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta tarafından, sanatçılara katılım plaketi verildi. Konser, sanatçılar ve dinleyenlerin “Kanaryam” adlı eseri seslendirmesiyle sona erdi.