EÜ’de “Arşivlerde Âşık Veysel’i Aramak’’ adlı müzikli konferans düzenlendi
Rabia Güner- Ömer Faruk Altın
Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı (DTMK) tarafından UNESCO’nun 2023 yılını Âşık Veysel’i Anma ve Kutlama Yılı programına alması dolayısıyla “Arşivlerde Âşık Veysel’i Aramak’’ adlı müzikli konferans gerçekleştirildi. EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü Öğr. Gör. Dr. Gani Pekşen koordinatörlüğünde düzenlenen etkinliğe, EÜ DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Öğr. Gör. Dr. Süleyman Şenel, Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Öğr. Gör. Ünal Yılmaz, Sanatçı Özgür Yurteri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Konferansa Âşık Veysel’in kendi hayatının ve müziğinin yer aldığı dinletiyle başlayan Öğr. Gör. Dr. Şenel, “Âşık Veysel’i 50 yıldır anıyoruz. Âşık Veysel ölmedi. Ölmemesinin sebebi, ortaya koyduğu eserlerin üretim mantığı, analitik ve geleneksel yapıları sazıyla sözüyle devam ediyor. Üstelik arşivlerde Âşık Veysel’in henüz ortaya çıkmamış eserleri var ve bu arşivler Âşık Veysel araştırmacılarını bekliyor. Âşık Veysel bize her geçen gün yeni baştan, yeni bir bilgi veriyor. O bilgileri almak lazım. Konu burada Âşık Veysel araştırmacılığı değil, Âşık müziğidir. Bizim esas görevimiz, Âşık sanatının yarınlara daha güvenli ellerde ulaşmasını sağlamaktır” dedi.
Öğr. Gör. Dr. Süleyman Şenel’e verdiği kıymetli bilgiler için teşekkürlerini ilettikten sonra gençlere seslenen DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, “Gençler, bu araştırmaları devam ettirmesi ve üstlenmesi gereken sizsiniz. Sakın bırakmayın’’ diye konuştu.
DTMK Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta konuşmalarının ardından teşekkür belgelerini takdim etti. Etkinlik, Prof. Dr. Sait Eğrilmez, Öğr. Gör. Ünal Yılmaz ve sanatçı Özgür Yurteri’nin bağlama eşliğinde seslendirdiği Âşık Veysel türküleriyle sona erdi.