Egeli akademisyenden yem maliyetlerini azaltmaya yönelik önemli proje
Ege Üniversitesi (EÜ), günün koşullarının eğitim alanına getirdiği değişim ve yeniliklerin bilinciyle uluslararası akademik iş birlikleri geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümüne yurtdışından gelerek çalışmalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Valiollah Palangı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Bazı Nanopartiküllerin Yeşil Yosun Bitkisine İlavesinin In Vitro Gaz ve Metan Üretimi ile Performans Parametreleri Üzerine Etkisi” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Ayrıca Dr. Öğr. Üyesi Valiollah Palangı, 6’sı Q1, 4’ü Q2 ve 1’i Q4 olmak üzere toplam 11 makale yayınlayarak da büyük bir başarıya imza attı. Dr. Öğr. Üyesi Palangı ve ekibi proje kapsamında yem maliyetlerini azaltmak için yeşil yosun bitkisini alternatif olarak kullanacak.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Bayraktar ve Dr. Öğr. Üyesi Valiollah Palangı’yi makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz, kuruluşundan bu yana nitelikli akademisyen kadrosu, uluslararası standartlarda sunduğu eğitimi ve zengin bilimsel araştırma altyapısı ile ülkemizin en önemli yükseköğretim kurumlarının başında geliyor. Ülkemizin en köklü üniversitelerinden biri olarak en temel gayelerimizden biri, mensuplarımızın üstün gayretleriyle inşa ettiğimiz bu konumu daha da güçlendirmek ve sürdürülebilir kılmaktır. Bu noktada potansiyelimizi geliştirebilmek için kendi sınırlarımız içerisindeki çalışmalarla sınırlı kalmayıp uluslararası iş birliklerini sürdürmeye devam ediyoruz. Üniversitemiz Ziraat Fakültesine yurt dışından öğretim üyesi olarak gelen Dr. Öğr. Üyesi Valiollah Palangı altenatif yem kaynaklarına yönelik gerçekleştirdiği proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Ayrıca Dr. Öğr. Üyesi Palangı, üniversitemizde bulunduğu sürece 6’sı Q1, 4’ü Q2 ve 1’i Q4 olmak üzere toplam 11 makale yayınlayarak önemli bir başarı göstermiştir. Hocamızı tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Projede nanoteknoloji kullanılacak
Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Palangı, “Ruminantlar yani geviş getiren hayvanlarda anaerobik fermantasyon sonunda meydana gelen metan gazı, sera gazı emisyonları yanı sıra enerji kaybına yol açıyor. Dünya genelinde ve Türkiye’de hızla artan insan nüfusu, tarım ürünlerine talebin yanı sıra insan gıdası ile hayvan yemi arasındaki rekabeti de artırmaktadır. Buna karşın kaynaklarının yetersizliği, iklim değişikliği, kuraklık ve artan çevre kirliği gibi sorunlardan dolayı, daha fazla gıdanın üretilebilmesi için öncelikle var olan kaynaklardan optimum bir şekilde yararlanması ve alternatif kaynakların ortaya çıkması büyük önem arz etmektedir. Biz de bu proje ile yem maliyetlerini azaltmak amacıyla yeşil yosunların alternatif kaba yem kaynağı olarak tanıtılması, nanoteknolojiyi kullanarak yemlerin biyoyararlanılabilirliğinin artırılmasını, hidrojen reseptörü olarak kullanacağımız nopartiküller ile metan ve metan gazından kaynaklanan enerji kaybı ve sera gazı emisyonunu azaltmayı hedefledik”dedi.
Q (Quartile) değeri nedir?
Bilimsel dergilerin Q değerleri, dergilerin kendi grubunda ve etki faktörüne bağlı sıralamasını belirleyen analitik bir araçtır. Derginin kendi grubu içindeki sıralamasını gösterir. Bir derginin Q değeri kısaca, derginin bulunduğu alandaki dergi sayısının dörde bölünmesiyle ortaya çıkan yüzde 25’lik dilimleri gösterir. İlk yüzde 25’lik dilim Q1 değerini alırken, son yüzde 25’lik dilim Q4 değerini alır. Dolayısıyla ikinci yüzde 25’lik dilim Q2, üçüncü yüzde 25’lik dilim ise Q3 değerini alır.