Doç. Dr. Boztaş’ın “Efeler Yolu Logo Mühür Tasarımları Sergisi” sanatseverlerle buluştu
Sergide, Efeler Yolu’nun 28 destinasyon köyünün logo ve mühürleri yer alıyor
Doç. Dr. Boztaş’ın “Efeler Yolu Logo Mühür Tasarımları Sergisi” sanatseverlerle buluştu
Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekin Boztaş’ın “Efeler Yolu Mühür-Logo Tasarımı Sergisi”, İzmir Kültürpark Pakistan Pavyonunda sanatseverlerle buluştu. Sergide, Doç. Dr. Ekin Boztaş’ın Efeler Yolu’nun 28 destinasyon köyü için hazırladığı logo-mühür tasarımları İzmirli kültür ve doğa tutkunlarının beğenisine sunuldu. Sergiye proje yürütücüsü Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Özkaya, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
Sergi hakkında konuşan Doç. Dr. Ekin Boztaş, “Efeler Yolu’nun Görsel Kimlik Tasarımı Araştırması projesinin yürütücülüğünü üstlendiğim süreçte Efeler Yolu kültür rotasındaki 28 destinasyon köyüne saha ziyaretleri gerçekleştirdik. Bu ziyaretlerde yerelin kimlik ve değerlerinin açığa çıkarılması gözetilerek 40 ayrı odak grup görüşmesi gerçekleştirerek yöre halkından toplamda 360 kişinin görüş ve önerilerini aldık. Elde ettiğimiz tüm verilerin analizi ışığında, her köye özgü, özel temalı logolar tasarladım. Köy logolarının temalarına, yöre halkının görüş ve düşünceleri dikkate alınarak karar verdik. Bu bağlamda, temalarda tarımsal üretim ürünü, doğa, tarihi yapılar, dini yerler ve somut olmayan kültürel miras olmak üzere beş ayrı kategori belirlenerek bu kategoriler kapsamında, Efeler Yolu Görsel Kimlik Tasarımcısı olarak 28 destinasyon köyüne özgü tasarladığım logoları bu etkinlikle sergiliyorum” dedi.
“Efeler Yolu, Efe, Zeybek temasını işleyen bir kültür rotasıdır”
Efeler Yolu projesinin önemine vurgu yapan proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Özkaya, “İzmir’in Bornova ilçesinden başlayarak Nif Dağı ve Bozdağ sıradağlarını geçerek Kiraz’ın yaylalarını dönen ve devamında Aydın sıradağları üzerinden Efes Selçuk’ta bulunan Meryemana’da sonlanan 500 kilometrelik Efeler Yolu; Kavaklıdere, Nazarköy, Yukarıkızılca, Bayramlı, Yenikurudere, Ovacık, Sarıyurt, Kerpiçlik, Lübbey, Gölcük, Birgi, Bozdağ, Karakoyun Yaylası, Ovacık, Küçükibrahimler, Balyeri, Karabolu, Palamutçuk, Beyköy, Ovacık Yaylası, Demirdere, Karaçamur Yaylası, Dallık, Kaplan, Akçaşehir, Küçükkale, Şirince ve Meryemana etaplarından oluşuyor. Efeler Yolu projesinin yörenin sosyokültürel ve sosyoekonomik yapısına önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Efeler Yolu, Efe, Zeybek temasını işleyen bir kültür rotasıdır. Bu bağlamda Efeler Yolu geniş bir coğrafyayı kapsayarak, bakir yaylalar ve dağ geçitlerini kullanan kadim yollarla kültürel zenginliklerini günümüze taşımayı başarmış önemli köyleri birbirine bağlıyor. Efeler Yolu, yürüyüşçülerin her günün sonunda turizm potansiyeli yüksek bir konaklama köyüne ulaşacakları şekilde tasarlandı. Bu köylerin her birinde en az bir Efeler Yolu Dostu İşletme bulunuyor. Efeler Yolu, sorumlu turizme yönelik çalışmaları ve fark yaratan özellikleriyle 2023 yılında ‘Green Destinations Top 100 Stories’ arasında yer almaya hak kazandı” dedi.
Akademisyen tasarımcı Doç. Dr. Boztaş’ın 9’uncu kişisel sergisi olan “Efeler Yolu Logo Mühür Tasarımları Sergisi” Kültürpark içinde yer alan Pakistan pavyonunda 15 Aralık tarihine kadar sanatseverleri bekliyor olacak. Efeler Yolu; İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, İzmir Valiliği, Ege Üniversitesi, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İzmir Vakfı ortaklığında ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Efeler Yolu Derneği iştirakleriyle hayata geçirildi.