Egeli İletişimci sosyal medyanın yol açtığı “Yalnızlığı” araştırdı
“Sosyal Medya Kullanımı ve Yalnızlık” kitabı literatüre kazandırıldı
Egeli İletişimci sosyal medyanın yol açtığı “Yalnızlığı” araştırdı
Köklü tarihiyle Ege Bölgesinin ilk, Türkiye’nin dördüncü kurulan üniversitesi olan Ege Üniversitesinin alanlarında uzman akademisyenleri, bilgi birikimleriyle literatüre katkı sağlamaya devam ediyor. EÜ İletişim Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Lale Barçın Aka’nın “Sosyal Medya Kullanımı ve Yalnızlık” isimli kitabı bilimin hizmetine sunuldu.
Öğr. Gör. Dr. Lale Barçın Aka’yı makamında ağırlayarak tebrik eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde hayata geçirdiğimiz bilim üretme ekosistemimiz neticesinde nitelikli akademisyenlerimiz alanlarında önemli eserler üretmeye devam ediyor. İletişim Fakültemiz Öğr. Gör. Dr. Lale Barçın Aka, sosyal bilimler alanında çalışmalara katkı sağlayacak olan yeni kitabı ‘Sosyal Medya Kullanımı ve Yalnızlık’ı takdim etti. Kendisini tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin de Öğr. Gör. Dr. Lale Barçın Aka’yı tebrik ederek, bilime sağladığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
“Sosyal medya kullananların aile içi yalnızlığı yüksek”
Kitabın içeriği oluşturulurken 18-55 yaş arası sosyal medya kullanan bireylerin davranışlarından yola çıkıldığını ifade eden Öğr. Gör. Dr. Lale Barçın Aka, “Bulunduğumuz çağda yeni iletişim teknolojilerinin, internetin ve sosyal medyanın kullanımının yaygınlaşması ile bireyler rutin olan pek çok işlerini artık web üzerinden gerçekleştiriyor. Sosyal medya kullanımı ve yalnızlık olgusu üzerine yaptığımız araştırma farklı bulgular ortaya koydu. 18-55 yaş aralığında yer alan ve sosyal medya kullanan 248’i kadın, 168’i erkek olmak üzere 416 kişi üzerinde yapılan araştırmada aile içi, sosyal ve duygusal anlamda hissedilen yalnızlık ve sosyal medya kullanım davranışları incelendi. Elde edilen bulgular neticesinde aile içi hissedilen yalnızlık beklenilenden daha yüksek çıktı. Sosyal medyada gerçekleştirilen eylemler ve yalnızlık olgusu arasındaki ilişki incelendiğinde, kendi çektiği videoları paylaşma, fotoğraflara bakma, kendi fotoğraflarını paylaşma, kendi ürettiği müziği paylaşma sıklığı, bireyin yazı ve görüşlerini paylaşma eylemleriyle yalnızlık olgusu arasında anlamlı ilişkiler tespit ettik. Sosyal medya kullanım motivasyonlarından gündemi takip etme, kendini gerçekleştirme alt motivasyonları öne çıktı. Fakat kullanıcılarının en temel motivasyonu olan sosyal etkileşim motivasyonunun en düşük çıkması ve bu amaçla kullanmamaları önemli bir veri olarak karşımıza çıktı” diye konuştu.
Yalnızlığı etkileyen faktörleri dile getiren Öğr. Gör. Dr. Aka, “Farklı amaçlarla sosyal medyayı kullanan modern insanı asıl yalnızlaştıran konular; bireyselliğin artması, çarpık kentleşme, rezidans kültürünün artması, ağır ve yoğun çalışma şartlarının olması, ekonomik nedenler, aile yapısının değişmesi gibi olgulardır. İlerleyen çalışmalarımızda aile içi iletişim ve yalnızlık konularına yer vereceğiz” dedi.