Geleneksel Sanatları, Cumhuriyetin yeni yüzyılına taşıyan sergi
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde “Geçen Yüzyılımızdan Hatlar ve Tezyinatlar” sergisi açıldı
Geleneksel Sanatları, Cumhuriyetin yeni yüzyılına taşıyan sergi
Sevinç Karataş
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde “Geçen Yüzyılımızdan Hatlar ve Tezyinatlar” sergisi, sanatseverlerle buluştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Aynur Maktal’ın eserlerinden oluşan “Geçen Yüzyılımızdan Hatlar ve Tezyinatlar” sergisi, Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Küratörlüğünü Etnografya Müzesi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dilek Maktal Canko’nun üstlendiği serginin açılışına EÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Aysel Ildızlı, öğrenciler ve sanatseverler katıldı. Sergi, Prof. Aynur Maktal’ın kişisel hat eserlerinden ve söz konusu hatların öğrenciler tarafından yapılmış tezyinatlarından oluşuyor.
Serginin açılışında konuşan Prof. Aynur Maktal, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına geçtiğimiz süreçte, gelenekli sanatların temelini oluşturan yazı sanatımız ile onun elbisesi olarak yaygın kabul gören tezhip, ebru ve minyatür gibi kardeş sanatları öğrencilerimle icra ederek oluşturduğumuz bu sergide geçen yüzyıla damgasını vuran temalardan seçkilere yer verdik” dedi.
Prof. Dr. Maktal, “Bizde kolektif çalışmalar söz konusu. Geleneksel sanatlarda öğrencilerimizi motive ederek, onlara destek verip, maksatlı yazı, tezhip, minyatür, ebru bileşkesinde ortak çalışmalar yürütüyoruz. Her yeni projede biz de yeni şeyler öğreniyor, aşama kaydetmeye çalışıyoruz. Bildiklerimizi, öğrendiklerimizi de arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Bayrak bu şekilde elden ele geçince kıymetli oluyor, buna da gelenek diyoruz. Öğrencilerimiz, bu işleri görüp daha çok şevkle, daha nezaketli, daha zarafetli, daha başarılı işler ortaya koyacaktır” dedi.
“Hat, geleneksel sanatlarımızın merkezinde bulunuyor”
Hat sanatından bahseden Prof. Dr. Maktal, “Hat sanatı, Arap harfleriyle estetik kurallara bağlı kalarak yazı yazma sanatı olarak geleneksel sanatlarımızın merkezinde bulunur. Çünkü yazı merkezli olarak, tezhip, minyatür ve ebru gibi yan disiplinler meydana gelmiş; bunlar zamanla gelişerek günümüze, yeni ve müstakil hususiyetler kazanmış halde alanlarını muhafaza etmişlerdir. Hat sanatında enine ve boyuna çizgiler harf bünyesinden estetik bünyeye evrilirken; üsluba çekilmiş sembolik motiflerin iki boyutlu yapıları, tahrirlerle hareketlendirilerek, soyut- somut bileşkesinde mesajını iletir. Aynı zamanda kültürümüzde ‘Su üstüne yazı yazmak’ olarak anımsanan ebrunun hat ile buluşması geleneğiyle eserlerimizde, varak altın ve tezyinatla muamele edildiği örneklere yer verdik” dedi.
Sergi, 27 Şubat tarihine kadar EÜ Etnografya Müzesinde ziyaretçilerine açık olacak.