Türkiye’nin sağlık eğitimi ve araştırmaları üssü; Ege Üniversitesi
6 fakülte, 18 araştırma merkezi, 3 enstitü ve 1 meslek yüksekokulu…
Ege Üniversitesi; Tıp, Eczacılık, Hemşirelik, Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri fakülteleriyle alanlarında eğitim öğretim, bilimsel araştırmaların yanı sıra sağlık hizmetlerinin de verildiği Türkiye’nin en kapsamlı yükseköğretim kurumlarından biri konumunda bulunuyor.
Ege Üniversitesi bünyesinde sağlık alanına yönelik eğitim öğretim veren, insan ve toplum sağlığı öncelikli bilimsel çalışmalar yürüten 6 fakülte, 18 uygulama ve araştırma merkezi, 3 enstitü ve 1 meslek yüksekokulu, Tıp Fakültesi Hastanesi (Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi), Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi bulunuyor. Bu birimlerde bir yandan yetkin sağlık profesyonelleri sağlık sektörüne kazandırılırken bir yandan da Ar-Ge faaliyetleriyle bilim dünyasına referans niteliği taşıyan araştırmalara öncülük ediliyor.
Ege Üniversitesinde; Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hemşirelik, Ödemiş Sağlık Bilimleri, Karşıyaka Sağlık Bilimleri Fakülteleri ve Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Organ Nakli Enstitüsü bir yandan eğitim öğretim ve sağlık hizmeti sunarken diğer yandan da araştırma geliştirme, topluma hizmet, uluslararasılaşma alanlarında faaliyetler yürütüyor.
Ayrıca eğitim öğretimin desteklenmesi, araştırma ve uygulamaların yapılması amacıyla; Aile Planlamasi ve Kısırlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bağırsak Yetmezliği ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, Beyin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, Bireyselleştirilmiş Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi, Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, Engelli Çocuklar Rehabilitasyon ve Eğitim Parkı Araştırma ve Uygulama Merkezi, Girişimsel Anatomi ve Plastinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, HIV / AIDS Uygulama ve Araştırma Merkezi, İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma – Uygulama Merkezi, Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kordon Kanı, Hücre-Doku Uygulama ve Araştırma Merkezi, Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi, Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi hizmet veriyor. Temel bilimden klinik uygulamalara kadar pek çok alanda yenilikçi çalışmalara öncülük eden bu merkezler, güçlü laboratuvar altyapıları ile sağlık alanında önemli başarılara imza atıyorlar.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam kurumsal akreditasyona sahip, öğrenci odaklılıkta ödüllü, ülkemizin öncü araştırma üniversitelerinden birisi olan Ege Üniversitemizin çatısı altında birçok sağlık temalı fakülteler, enstitüler, araştırma uygulama merkezleri, yüksekokullar, Ar- Ge merkezleri bulunuyor. Yetkin bilim insanlarımız bu birimlerde hem eğitim veriyor hem de öncü araştırmalar yürütüyorlar. Üniversitemiz adını aldığı bölge başta olmak üzere ülkemizin adeta sağlık bilimleri ve araştırmalarında sağlık üssü konumunda bulunuyor. Çağın koşulları doğrultusunda fiziki ve teknolojik altyapılarını sürekli güncellediğimiz bu akademik birimlerimiz, son teknolojik tıbbi cihazları, güçlü laboratuvarları ve dijital donanımları ile öne çıkıyorlar. Kamunun ve özel sektörün referans merkezleri olarak hizmet veriyorlar. Ege Üniversitesi olarak, disiplinlerinde öncü ve referans niteliği taşıyan bu birimlerimiz ile birlikte, eşgüdüm halinde çalışarak; ülkemizin stratejik alanlarından olan tarım, gıda, turizm, sağlık, alanlarına yönelik displinlerarası çalışmalara ivme kazandırmak istiyoruz. Sağlık kavramını merkeze alarak; sağlık ve spor, sağlık ve gıda, sağlık ve tarım, sağlık ve iletişim, sağlık ve turizm, sağlık ve sanat, sağlık ve edebiyat, sağlı ve temel bilimler, sağlık ve mühendislik bilimlerini proje ve yayınlarda bir araya getirip, multidisipliner çalışama grupları oluşturacağız. Bu kapsamda vizyon sahibi bir üniversite olarak, ‘Türkiye Yüzyılı’nı Türk bilim yüzyılı yapmak için yenilikçi projelere öncelik vererek araştırmalarımıza dinamizm ve perspektif kazandıracağız” dedi.