Gastronominin kalbi Çeşme’de attı
EÜ’de “V. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu” düzenlendi
Gastronominin kalbi Çeşme’de attı
Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi ev sahipliğinde “V. Uluslararası Gastronomi, Turizm ve Kültür Çalışmaları Sempozyumu” gerçekleştirildi. Çeşme Turizm Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe; Fakülte Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İzmir Bölge Müdürü Cengiz Kutlu Yüksel, çeşme protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, “Öncelikle böylesine önemli bir uluslararası sempozyuma ev sahipliği yaptığımız için çok mutluyuz. Gastronomi, milli yönü de kuvvetli olan ve ülkemizin en güçlü olduğu alanlardan birisidir. Hatta milli bir değer, bir hazinedir. Gastronominin uluslararası yönü de mevcut. Zira gastronomi diplomasisi öyle bir hale geldi ki, artık günümüzde kültürlerarası bir barış simgesi oldu diyebiliriz. Biz de çok kısa bir süre önce, İzmir’imizin lezzetlerini Azerbaycan’ın Bakü ve Gence şehirlerinde tanıtma fırsatı bulduk. Büyük bağışlarla Gastronomi Akademimizi faaliyete geçirdik. Orada eğitimlerimizi ve atölye çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Yine hayırsever Shipley ailesinin bağışlarıyla öğrenci yurdumuzu tamamladık. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın da destekleri bizler için çok önemli. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Sempozyumun ilk oturumunda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Serkan Şengül, Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Uhri, Halk Bilimi Uzmanı Nihal Kadıoğlu Çevik ve Eğitmen Şef Rıfat Yurttaş’ın “Mutfak Kültürü ve Göç” temasıyla fikir alışverişinde bulundular. Oturum sonrası konuşmacılara plaketleri takdim edildi.
Sempozyumda 50 bildiri sunuldu
Programda katılımcılar, 21’i yüz yüze 29’u çevrimiçi (online) olmak üzere toplam 50 bildiri sundu. Bilimsel program ile eş zamanlı olarak düzenlenen mutfak eğitimlerine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Çeşme Turizm Fakültesi Shipley – Altındağ Gastronomi Akademisinde düzenlenen Temel Barista Eğitimi, Pratik Atıştırmalıklar Eğitimi, Limonlu Cheesecake Yapımı ve Çeşme Kurabiyeleri Eğitimi ile bölgenin lezzetleri davetliler tarafından deneyimlendi.
Sempozyumun ardından Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi Shipley – Altındağ Gastronomi Akademisinde düzenlenen gala yemeğinde katılımcılar günün yorgunluğunu attı. Etkinlik kapsamında katılımcılara Çeşme’nin turizm değerleri; “Haralambos Kilisesi, Çeşme Kalesi, Arkeoloji Müzesi, Alaçatı Merkez Cami ve Alaçatı Şehir Merkezi gezdirildi.