Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Bu proje ile Krotalarya bitkisinin yetiştiriciliği, Yem Kalite Özellikleri ve İn vivo – İn vitro Sindirebilirlik özelliklerine yönelik ideal uygulamalar araştırılacak

Egeli bilim insanlarının projeleri TÜBİTAK’tan destek almaya devam ediyor

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülcan Demiroğlu Topçu’nun yürütücülüğünü yaptığı “Farklı Gelişme Dönemlerinin Alternatif Kaba Yem Kaynağı Krotalarya (Crotalaria juncea L.) Bitkisinin Bazı Verim ve Yem Kalite Özellikleri ile İn vivo – İn vitro Sindirebilirlik, Metabolik Enerji ve Enterik Metan Oluşumuna Etkilerinin Belirlenmesi”  proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Doç. Dr. Gülcan Demiroğlu Topçu’yu makamında ağırlayarak tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam akreditasyona sahip araştırma üniversitemiz akademisyenleri, multidisipliner bir anlayış ve  yenilikçi bir bakış açısıyla projeler üretmeye devam ediyorlar. Üniversitemizin ziraat alanında köklü bir geçmişi ve büyük bir müktesebatı bulunuyor. Doç. Dr. Gülcan Demiroğlu Topçu hocamız ve ekibi tarafından hazırlanan, Akdeniz iklimi ve benzer ekolojilerde Krotalarya bitkisinin yetiştirilmesi ve Yem Kalite Özellikleri ile İn vivo – İn vitro Sindirebilirlik özelliklerine ait önerilebilecek ideal uygulamanın belirlenmesine yönelik proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Fakültemiz bünyesinde bu tür araştırmaların gerçekleştirilmesi bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Bu değerli çalışmaları için akademisyenlerimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

 Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Gülcan Demiroğlu Topçu, “Ülkemiz için orijinal ve ümit var potansiyele sahip bir baklagil bitkisi olan Krotalarya (Crotalaria juncea L.) bitkisel materyal olarak kullanılacağı projemizde Akdeniz iklim koşulları altındaki İzmir’in Bornova ilçesinde,  Krotalarya bitkisinin farklı gelişme dönemlerinde bazı verim özellikleri, yem kalite özellikleri, in vivo ve in vitro yem değerinin; sindirebilirlik, metabolik enerji ve in vitro metan gazı oluşumunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda belirlenen verim ve yem kalite özellikleri değerlendirilerek ruminant hayvanların beslenmesine yönelik önerilerde bulunulması planlanmaktadır. Krotalarya bitkisinin farklı gelişme dönemlerinde bazı verim ve yem kalite özellikleri, in vivo ve in vitro sindirebilirlik, yem metabolik enerji değeri ve in vitro enterik metan gazı oluşumu özelliklerinin yanı sıra ham besin maddeleri ile aminoasit ve toplam yağ asidi kompozisyonlarının saptanması amaçlanmaktadır.  Ayrıca, Akdeniz ekolojik koşulları ve benzer yörelerimizde yaygın olarak kullanılan bitkisel üretim sistemlerine, değişen ekolojik koşullar altında yeni alternatifler geliştirmesi ve ürün deseninin münavebeye girebilecek yeni bitki türleri ile zenginleştirilmesi hedeflenmektedir. Projeden elde edilen veriler ile Ege Bölgesi ve benzeri ekolojilerde, Krotalarya bitkisinin yetiştirilmesinde önerilebilecek ideal uygulamaların belirlenmesi, bilime, tarım politikalarının gelişmesine ve özellikle yem ve hayvancılık faaliyeti gösteren işletmelere görsel ve yazılı kaynak oluşturulması, başlıca amaç ve hedeflerimizi oluşturmaktadır” diye konuştu.

Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülcan Demiroğlu Topçu’nun yaptığı projede, Ziraat Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Muazzez Cömert Acar,  Dr. Şükrü Sezgi Özkan ve Öğr. Gör. Dr. Fatma Akkaya araştırmacı olarak görev alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir