Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de “Atatürk ve Cumhuriyet Döneminde Türk Kadını” söyleşisi yapıldı

Eslem Türkoğlu – Özge Öztürk – Yusuf Karşit

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında  “Atatürk ve Cumhuriyet Döneminde Türk Kadını” konulu söyleşi düzenlendi. Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Furkan Dindaroğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı söyleşiye Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Türk tarihinde kadına ve aile kavramına verilen önemi ele alan Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz, Orta Asya Türk Devletleri’nde, Türk tarihinde, yabancı elçilerin karşılanması, savaş ve barış kararının alınması gibi önemli konularda Türk kadınının da söz sahibi olduğunu ve kadınların devlet başkanlığı yaptıklarını belirtti.

Osmanlı Devleti’nde İkinci Meşrutiyet döneminde kadın politikalarında önemli bir yol kat edildiğini söyleyen Öğr. Gör. Türkyılmaz,  “Meşrutiyet döneminde Osmanlı Devleti’nde ilk kez aile kararnamesi yayımlandı. Aile kararnamesi, kadın haklarının gelişmesine yönelik bazı esasları gündeme getirdi. Aile ve kadın konusunda önemli açılımların önü açıldı”  diye konuştu.

Atatürk ve İsmet İnönü döneminde kadın politikası alanında, kültür ve sanat bazında önemli adımlar atıldığına değinerek sinemayı örnek gösteren Öğr. Gör. Türkyılmaz, “Cumhuriyet Türkiye’sinde romandan uyarlanan ilk sinema filmi Halide Edip Adıvar’ın Kurtuluş Savaşı’nı konu alan ‘Ateşten Gömlek’ adlı eseridir. Bu eserle Atatürk’ün öncülüğünde ilk kez kadın oyuncular sinemada yer almışlardır. Yaşanan gelişmelerin hepsi birer toplumsal mesaj olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde Atatürk’ün öncülüğünde kadın oyuncular sinemaya kazandırılmıştır” dedi.

“Güçlü Türk kadını anlayışı oluşturuldu”

Atatürk’ün ‘Eğer bir modernleşme varsa bunun temelinde kadın olmalıdır’ sözünü hatırlatan Öğr. Gör. Türkyılmaz, Türkiye’de ilkleri gerçekleştiren kadınları sayarak kadın politikasında; Halide Edip Adıvar, Halide Nusret Zorlutuna ve Nezihe Muhittin’in Cumhuriyet’in ilk yıllarında eserlerinde güçlü, eğitimli ve bilgili Türk kadını anlayışını oluşturduğunu ifade etti.

3 Mart 1924’te önemli yasaların yürürlüğe girdiğini ifade eden Öğr. Gör. Türkyılmaz, “O dönemde müthiş bir eğitim seferberliği ve devlet politikası vardı. Öğretmenler ulaşabilecekleri her yere; şehirlere, ilçelere, köylere ve daha küçük yerleşim yerlerine kadar gittiler. Kız çocuklarının okula gitmesi ve ilkokulun zorunlu hale getirilmesi sağlandı. Çiftçisinden sağlıkçısına, emekçilerden  öğretmenlere  kadar tüm meslek gruplarından kadınlar savaş meydanlarında görev aldı. Onları birleştiren şey ise güçlü, vatansever kadınlar olmalarıydı.” diye konuştu.

Söyleşinin sonunda Doç. Dr. Furkan Dindaroğlu, Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz’a teşekkür belgesini takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir