Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de “Türkiye – Güney Afrika İlişkilerinin Dünü ve Bugünü” konuşuldu

Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Strateji Planlama Kurulu Başkanı Ebrahim Patel EÜ’ye konuk oldu

Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörlüğü tarafından  “Türkiye – Güney Afrika İlişkilerinin Dünü Bugünü” başlıklı bir konferans düzenlendi.    EÜ Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte konuşmacı olarak Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Strateji Planlama Kurulu Başkanı ve önceki dönem Ticaret, Sanayi ve Rekabet Bakanı Ebrahim Patel yer aldı. Konferansa, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ersan “Bugün aramızda çok kıymetli bir konuğumuz var. Konuğumuz, ana yurdundan ata yurduna gelmiştir. Biz; Kırgızistan’a, Özbekistan’a, Semerkant’a gittiğimizde orada diyoruz ki; ana yurttan ata yurda geldik. Sultan Abdülaziz’in isteğiyle, Güney Afrika’ya İslam’ı öğretmek ve Müslüman topluluğuna önderlik etmek için gönderilen Erzurumlu Ebubekir Efendi’nin torunu, Ebrahim Patel’e davetimizi kabul ettiği için teşekkür ediyorum” dedi.

Güney Afrika ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilişkilerinin yeniden şekillenmesinden bahseden Prof. Dr. Ersan, “1994’ten sonra Türkiye’de ve Güney Afrika’da elçiliklerimiz karşılıklı olarak görev yapmaya başladılar. 2005 yılından itibaren, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Afrika’ya yapmış olduğu ziyaretinden sonra taraflar arasındaki ilişkiler hızlı bir şekilde gelişti. Günümüzde, güç odakları yeniden belirlenirken, Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Afrika’nın dünya siyasetinde pek çok ortak noktasını görüyoruz” dedi.

Konferansta, kökleri Erzurum’dan Afrika topraklarına uzanan bir Türk ailesine mensup olduğunu belirten Ebrahim Patel, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki, siyasi, ekonomik, eğitim öğretim, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesine yönelik düşüncelerini paylaştı.

Ebrahim Patel, “Dedem Ebubekir Efendi, 1863 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Güney Afrika’da bulunan Müslüman topluluğa dini rehberlik sağlamak amacıyla gönderildi.  Ebubekir Efendi, Cape Town’da kurduğu okullarla gençlerin eğitim almasına katkıda bulundu. Özellikle kadınların eğitimle tanışmasını sağladı. Sosyal adalet ve insan eşitliği gibi evrensel değerlere yaptığı katkıların, bu mirasın bugün de Güney Afrika’daki sosyal hareketlere ve siyasete yansıdığını düşünüyorum.” diye konuştu.

“Türkiye ile daha fazla iş birliği yapmak istiyoruz”

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere değinen Patel, “Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesi gerektiğine inanıyorum, iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 1.339 milyar dolara ulaştı. Güney Afrika’nın, Afrika kıtasının en büyük ekonomisi olmasının, Türk şirketlerinin burada daha fazla yatırım yapmasını sağlayacağına inanıyorum.  Türkiye’nin ekonomik gücünü, deneyim ve teknolojisini Güney Afrika ile paylaşmasının önemli olduğunu düşünüyorum, önümüzdeki dönemde Türkiye ile daha fazla iş birliği yapmak istiyoruz. Bunların yanında Türkiye ile Güney Afrika arasında öğrenci değişimi ile bilgi kültür alış verişi yapıldı. 2025 yılında G20 zirvesi için Türk heyetinin Güney Afrika’da yer alması önemli gelişmeler arasındadır. İlişkilerimiz bununla  sınırlı kalmamalıdır.” dedi.

Konferansın sonunda, Prof. Dr. Mehmet Ersan, Ebrahim Patel’e günün anlamına istinaden “Plaket” takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir