Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesi Türkiye’nin tarihi mirasına sahip çıkıyor

Kalite tescilli eğitim öğretimi ve nitelikli araştırmalarıyla Türk yükseköğrenimine örnek teşkil eden Ege Üniversitesi, topluma, çevreye ve tarihe verdiği değer ile fark yaratıyor. Ege Üniversitesi akademisyenleri, kültürel miras bakımından adeta cennet olan Türkiye’nin tarihi zenginliklerine yönelik araştırma ve çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü akademisyenleri; Prof. Dr. Ertuğ Öner, Doç. Dr. Mehmet Doğan, Dr. Öğretim Üyesi Aylin Karadaş ve doktora eğitimlerini Ege Üniversitesinde tamamlamış olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Rifat İlhan ve Doç. Dr. Serdar Vardar’dan oluşan “Paleocoğrafya – Jeoarkeoloji”  ekibi Türkiye’nin dört bir yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarına katkı sunuyor.

Çalışmalarından ötürü Prof. Dr. Ertuğ Öner ve ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış coğrafyamız, yer altında tarihi bir zenginlik barındırıyor. Bu zenginliklerin ortaya çıkarılmasında ve korunmasında emek veren hocalarımızı tebrik ediyor, ülkemizin her noktasında gerçekleştirdikleri çalışmalardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Türkiye’nin dört yanındaki kazılara destek

Türkiye’nin tarihi mirasının ortaya çıkarılmasına ve korunmasına katkı sağladıklarını belirten Prof. Dr. Ertuğ Öner, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yürütülen; İzmir Bayraklı Höyüğü (Eski Smyrna) ve Konak Smyrna Antik Kenti, Manisa Salihli Sardis Antik Kenti, Karaman Canhasan Höyükleri, Mersin Anamur Anemurium Antik Kenti, Antalya Manavgat Side Antik Kenti, Antalya Serik Aspendos Antik Kenti, Antalya Aksu Perge Antik Kenti, Muğla Fethiye Çaltılar Höyüğü, Burdur Kremna Antik Kenti, Denizli Çal Ekşi Höyük, Denizli Çal Aşağıseyit Höyüğü, Aydın Çine Tepecik Höyüğü, Balıkesir Havran Andık Mağarası, Çanakkale Troya Höyüğü, Balıkesir Manyas Daskyleion Antik Kenti, Çanakkale Biga Granikos Savaş Alanı, İzmir Menemen Panaztepe Höyüğü, İzmir Urla Limantepe Höyüğü, İzmir Seferihisar Teos Antik Kenti ve Aydın Kuşadası Kadıkalesi kazı projelerine katıldık. Bu kazıların büyük bölümüne birkaç yıldır paleocoğrafya ve jeoarkeoloji araştırmalarımızla katkılar sunuyoruz” dedi.

İzmir’in tarihi limanlarına yönelik proje

Ekip olarak tarihi mirasların korunmasına yönelik katkılarının sadece kazı çalışmaları ile sınırlı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Öner, “Yürütücülüğünü yaptığım ve araştırma ekibinde Dr. Öğretim Üyesi Aylin Karadaş, Doç. Dr. Rifat İlhan, Doç. Dr. Serdar Vardar ve Doktora Öğrencimiz Berkay Yılmaz’ın yer aldığı ‘İzmir Kentinin Unesco Dünya Mirası Geçici Listesindeki ve Diğer Kıyılarındaki Tarihi Limanlarının Delgi Sondaj Yöntemiyle Paleocoğrafya – Jeoarkeolojik Özelliklerinin Belirlenmesi’ başlıklı projemiz de devam ediyor. Tüm projelerimizde delgi sondajlarla araziden aldığımız sediman ve polen örneklerinin Granülometrik, Kimyasal, Paleontolojik, Palinolojik analizleri ile yine ağaçlardan alınan örneklerin Dendrokronolojik analizlerini bölümümüzde yer alan; Alüvyal Jeomorfoloji-Sedimantoloji, Paleontoloji, Palinoloji ve Dendrokronoloji laboratuvarlarımızda gerçekleştiriliyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir