Rektör Prof. Dr. Budak, “Akademik gücümüzün büyük kısmını kadın araştırmacılarımıza borçluyuz”
![](https://www.euegeajans.com/wp-content/uploads/2025/02/EU-Bilim-Kadinlari-Bulusmasi-2025-16-1024x683.jpg)
EÜ’de “Bilim Kadınları Buluşması”
Rektör Prof. Dr. Budak, “Akademik gücümüzün büyük kısmını kadın araştırmacılarımıza borçluyuz”
Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü kapsamında Ege Üniversitesinde düzenlenen “Bilim Kadınları Buluşması” etkinliğinde başarılı bilim kadınları ve öğrenciler ödüllendirildi. Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ üst yönetimi, senato üyeleri, akademik-idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı “Aşk-ı Neva” Türk Sanat Müziği Topluluğu’nun müzik dinletisiyle devam etti. Dinletide; “Ben gamlı hazan sense bahar”, “Değdi saçlarıma bahar gülleri”, “Muhabbet bağına girdim bu gece”, “Yar saçların lüle” gibi Türk Sanat Müziğinin unutulmaz eserleri icra edildi.
Etkinlikte konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kadınların bilimdeki yeri yalnızca geçmişle sınırlı değildir; günümüzde de birçok kadın, bilimsel çalışmaların ön saflarında yer almaktadır. Bugün bilimin ulaştığı noktayı ve bu sayede dünyanın kavuştuğu refahı büyük ölçüde bilim kadınlarına borçluyuz. Kadınların bilimde daha fazla temsil edilmesi, sadece bir eşitlik meselesi değil, aynı zamanda bilimsel gelişmenin hızlanması için de hayati bir gerekliliktir. Farklı bakış açıları, yeni çözümler ve yenilikçi yaklaşımlar bilim dünyasını daha da ileriye taşıyacaktır. Bu şekilde bilim dünyası daha kapsayıcı ve yaratıcı olacaktır” dedi.
“Egeli akademisyenlerin yüzde 54’ü kadınlardan oluşuyor”
Ege Üniversitesindeki öğretim elemanlarının çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Budak, “Kız öğrencilerimizi ve kadın akademisyenlerimizi desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bu kapsamda bilimsel çalışmalarını teşvik eden projelere, burslara ve akademik destek programlarına daha fazla yatırım yapıyoruz. Bugün dünya genelinde akademide kadınların oranı yaklaşık yüzde 30-35 seviyelerindedir. Türkiye’de ise kadın akademisyen oranı yüzde 47 civarında olup, bu oran birçok gelişmiş ülkenin, Avrupa ve OECD ülkelerindeki yüzde 43 olan kadın akademisyen ortalamasının üzerinde yer almaktadır. Üniversitemizdeki 3 bin 20 öğretim elemanımızın bin 51’i yani yüzde 54,66’sı bilim kadınlarından oluşmaktadır. Bu oran hem ülkemizdeki hem de Avrupa ve OECD ülkelerindeki oranın çok üzerindedir. Üniversitemizde profesörlerin yüzde 50,16’sı, doçentlerin yüzde 61,79’u, doktor öğretim üyelerinin yüzde 54,61’i, araştırma görevlisinin yüzde 57,56’sı, öğretim görevlisinin yüzde 53’ü bilim kadınlarından oluşuyor. Bunun yanında Üniversitemizde eğitim gören 34 bin 335 lisans öğrencisinin 17 bin 762’si (yüzde 51,74), 4 bin 024 Yüksek lisans öğrencisinin 2 bin 295’i (yüzde 57,03), 2 bin 231 doktora öğrencisinin bin 306’sı ( yüzde 58,54) kadındır” diye konuştu.
“Proje ve patentte kadın akademisyenlerin payı büyük”
Proje ve patent üretiminde de kadın akademisyenlerin etkin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Budak, “Bilim kadınlarının yayın, proje ve patent alanındaki temsil oranları da dikkate değerdir. Küresel veriler, bilimsel yayınlarda kadın araştırmacıların yazar olarak yer alma oranının yaklaşık yüzde 30 civarında olduğunu göstermektedir. Türkiye’de ise kadın akademisyenlerin toplam yayın sayısındaki oranı yüzde 40’a yaklaşmaktadır. Üniversitemizde 2024 yılında yapılan yayınların yüzde 64’ü bilim kadınlarımız tarafından yapıldı. Üniversitemizdeki 2024 yılında yapılan yayınların yüzde 70’i etki değeri yüksek Q1-Q2 dergilerde yayımlandı. Yapılan bu yayınların yüzde 62’si ise bilim kadınlarımız tarafından yapıldı. Ayrıca 2024 yılında kadın akademisyenlerin dahil olmuş oldukları yayınlardan Q1 ve Q2 çeyreklikte bulunan dergilerde yayınlanan yayınların yayın toplamına oranı yüzde 62’dir. Yine 2024 yılında TÜBİTAK’tan alınan 374 projemizin 212’si yani yüzde 56,7’si kadın öğretim elemanlarımızın yürütücülüğündedir. Bilimsel Araştırma Projelerimizin yüzde 64’ü bilim kadınlarımız tarafından yapılmakta” dedi.
“Kadın araştırmacılarımızla ne kadar övünsek azdır”
Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesinin 70 yıllık köklü tecrübelerinin inşasında, bugün elde ettiği başarılarda, ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği saygın konumun arkasında bilim kadınlarımız bulunuyor. Bizler, kadrosunun yarısından fazlası kadın olan bir üniversite olarak gücümüzün büyük bir kısmını kadın çalışanlarımızdan alıyoruz. Özellikle bilim kadınlarımızın ve bilim kadını adaylarımızın tüm başarılarına, heyecanlarına ve gururlarına ortak oluyoruz. Bugün bilim kadınlarımız, tam akredite öğrenci odaklı sağlık temalı araştırma üniversitemizin hedeflerine ulaşmada önemli katkı sunmaktadır. Kadın araştırmacılarımızın bugüne dek imza attığı başarılar ve üniversitemize sağladığı katkılarla ne kadar övünsek azdır. Bizler bu bilinçle, kadınların ve kız çocuklarının bilime ve hayatın diğer tüm alanlarına tam ve eşit koşullarda katılımını sağlamak için tüm imkânlarımızla hep en ön sıralarda yer alacağız. Bu vesile ile insanlığa ve bilimin gelişmesine katkı sağlayan tüm bilim kadınlarına yürekten teşekkürlerimi sunuyor; siz değerli akademisyenlerimizin ve kıymetli öğrencilerimizin 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nü kutluyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Başarılı akademisyenlere ve öğrencilere belge takdim edildi
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın konuşmasının ardından başarılı bilim kadınlarına ve öğrencilere belge takdimi gerçekleştirildi. Program kapsamında; Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ile Fen-Mühendislik alanlarında en çok Avrupa Birliği Projesi yapan, en çok TÜBİTAK Projesi yürütücülüğü yapan, en çok SCI yayın yapan akademisyenlere belgeleri Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi. Törende ayrıca 2024 yılında TEKNOFEST kapsamında dereceye giren öğrencilere de belge takdimi yapıldı.