EÜ’de “Geleneksel Kadın Başlıkları ve Reprodüksiyon Sergisi” düzenlendi

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı (DTMK) Türk Halk Oyunları Bölümü, “Geleneksel Kadın Başlıkları ve Reprodüksiyon Sergisi” düzenledi. Reprodüksiyonunda Öğr. Gör. Merih Oldaç ve Öğr. Gör. Hande Soysal’ın yer aldığı serginin küratörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin yürüttü. Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi Fuaye alanında yapılan etkinliğe DTMK Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, koleksiyoner eczacı Yıldırım Ağaoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı. Sergide, İzmir’den Gaziantep’e 16 adet geleneksel kadın başlığı sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin, “Bölümümüzün kurulduğu 1989 yılından beri sadece dans değil, dansın diğer bileşenleri olan kostüm, dekor, müzik gibi konularla da yakından ilgileniyoruz. Çünkü bu, işimizin kültürel ve sanatsal boyutunun bir gerekliliğidir. Ayrıca işimiz; görsel, işitsel, harekete dayalı tiyatro, drama gibi bütün sanatlarla da ilişki içerisindedir. Türk Halk Oyunları Bölümü öğrencilerine yönelik verdiğimiz eğitimlerden birisi de ‘Geleneksel Giyim Kuşam’ dersidir. Bu derste öğrencilere yöresel kıyafetlerin; yaşa, cinsiyete, kullanım amaçlarına, sembollerine ve orijinallerine dönüşümlerini anlatıyoruz” dedi.
“Türkiye kostüm zenginliğine sahip bir ülke”
Balıkesir Sındırgı’da Koleksiyoner Eczacı Yıldırım Ağaoğlu ile nasıl tanıştıklarını anlatan Prof. Dr. Özbilgin, “Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü Ekin Topluluğu olarak her sene düzenli olarak gösteriler yapıyoruz. Bu gösterilere hazırlanırken o bölgelere gidip bu konuda araştırma yaparak gerekli bilgileri ediniyoruz. Çünkü Türkiye kostüm zenginliğine sahip bir ülke. Çeşitlilik ve zenginlik dolayısıyla, her kostüm hakkında bilgi sahibi olunması da güç hale geliyor. Esas amacımız olan dansın betimlenebilmesi hususunda kostümlere ihtiyacımız var. Bu kapsamda geçmişe dair bilgileri toplayıp aktarmaya çalışıyoruz. Yaptığımız araştırmalarda yerel müzeler ve bölge sakinleri ile iletişime geçip olabildiğince birincil kaynaktan bilgiler edinmeye çalışıyoruz. En son Balıkesir Sındırgı’da Koleksiyoner Ecz. Yıldırım Ağaoğlu’nun en az 60 yıldır orijinal parçaları topladığını ve kendi arşivine eklediğini öğrendik. Biz hem kendisini tanıtmak hem elindeki belgeleri ve bilgileri sergilemek adına kendisinden orijinal kadın başlıklarını aldık” dedi.